Gestolen paneel na zestig jaar terug in Boijmans Van Beuningen

Beeld rv

Na bijna zestig jaar is een gestolen kunstwerk teruggekeerd in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het gaat om een vijftiende-eeuws paneeltje met 'De geboorte van Maria', dat op 27 december 1960 tijdens de lunchpauze van de beveiliger werd gestolen. 

Een oplettende Duitse verzamelaar kwam het tegen in de catalogus voor een veiling in Bonn en tipte de politie en het museum. De diefstal zorgde destijds voor veel ophef. Er kwam een internationale zoektocht, twee helderzienden boden hulp aan, maar het kunstwerk bleef spoorloos, ondanks een uitgeloofde beloning van 2500 gulden. Na twee jaar werd het zoeken gestaakt. Van het geld dat de verzekering uitkeerde, kocht het museum een paneeltje met de voorstelling van de 'Annunciatie' aan, uit hetzelfde altaarstuk. Het werd meteen van een alarm voorzien.

Het museum laat beide paneeltjes nu naast elkaar zien op de tentoonstelling 'Babel - oude meesters terug uit Japan'. Conservator oude kunst Friso Lammertse: "Het is een knotsgek verhaal en tamelijk bizar ook dat we nu twee werken uit hetzelfde retabel bezitten." De verzekeraar die destijds het geld uitkeerde, zal dat niet terugvorderen, volgens het museum.

Na afloop van de tentoonstelling, op 21 mei, gaat het teruggevonden paneeltje naar het restauratieatelier, omdat door vocht de verf rechtsonder is aangetast. De hoofdvoorstelling van het werk is wel in goede staat. Over de dief is niets bekend, behalve dat deze vermoedelijk meer werken heeft gestolen uit Nederlandse en Duitse musea. Volgens het onderzoek van de Duitse politie is de persoon die het op de veiling aanbood te goeder trouw. Hij had het met nog meer kunstwerken uit een erfenis gekregen.

Het paneeltje werd oorspronkelijk toegeschreven aan Jan Provoost. Maar volgens Boijmans is dat niet terecht. De schilder is vooralsnog onbekend.

Lees ook: Gestolen kunst zie je zelden terug

De precieze omvang van kunst- en antiekdiefstal is lastig te zeggen omdat gedupeerde vaak niet met de beroving te koop lopen. Maar criminelen krijgen en houden topstukken van kunstenaars graag in handen. Om als betaalmiddel of onderpand in te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden