Gestolen kunst Westfries Museum in Oekraïne

Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784 Beeld Westfries Museum
Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784Beeld Westfries Museum

De kunstwerken die begin 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn is in handen van een ultrarechtse militie in Oekraïne. Alle pogingen om de 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk terug te krijgen, zijn tot nu toe gestrand.

De kunstwerken die begin 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn zijn in handen van een ultrarechtse militie in Oekraïne. Alle pogingen om de 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk terug te krijgen, zijn tot nu toe gestrand. 'Contacten met de huidige bezitters van de roofkunst en diplomatieke inspanningen tot op het hoogste niveau hebben tot niets geleid", lieten museum en gemeente maandag weten tijdens een persconferentie.

Het museum omschrijft de leden van de militie, OUN geheten, als 'kunstcriminelen, die contacten hebben tot op het hoogste politieke niveau." Tijdens de eerste contacten met de extreemrechtse militanten bleken ze bereid de kunstwerken terug te verkopen aan het Hoornse museum. De militie wilde aanvankelijk 50 miljoen euro hebben voor de 24 doeken. Volgens roofkunstjager Arthur Brand, die door de gemeente is ingeschakeld, is dat een volstrekt onrealistisch bedrag.

Slechte staat
De schilderijen zijn maximaal ruim 1,3 miljoen euro waard, mits in goede staat. En dat is niet het geval. Arthur Brand schat de actuele marktwaarde hooguit op 500.000 euro. Nadat Brand opnieuw contact had gelegd met de militie bood hij namens de gemeente Hoorn een onkostenvergoeding aan. Hij kreeg nooit een reactie op dat aanbod. De tegenpartij gaat nu uit van een 'vindersloon' van 5 miljoen euro en neemt met minder geen genoegen, aldus de gemeente Hoorn.

Hoorn nam hierna contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken met het verzoek om de zaak via diplomatieke weg tot een goed einde te brengen. Er vonden gesprekken plaats op het hoogste politieke niveau, zij het zonder resultaat. 'Inmiddels zijn er zeer serieuze signalen dat de huidige bezitters van de roofkunst deze proberen te verkopen aan anderen", weet Hoorn.

Uit nader onderzoek van Brand blijkt dat achter de militie hooggeplaatste personen schuilgaan. 'De gestolen kunst is een speelbal in een ondoorzichtig politiek krachtenveld in Oekraïne, waarin sprake is van een interne strijd om de macht, vriendjespolitiek en corruptie", meldt de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden