Gestolen boeken vrouwenhistorie terug in Amsterdam

Archief vrouwenbeweging jubileert

Het zo vurig gewenste manuscript van Hilda van Suylenburg, de emancipatieroman uit 1897, zit er niet bij. Wel negen andere door nazi's geroofde stukken. Met de terugkeer van deze verloren gewaande boeken en verslagen is het daarom dubbel feest bij Atria, het Amsterdamse kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, dat vandaag de 80ste verjaardag viert van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV).

Drie Nederlandse strijdsters voor vrouwenrechten hadden het in december 1935 opgericht om de geschiedenis van vrouwen en hun emancipatiebeweging te boekstaven. De negen stukken, waaronder 'Beroepsarbeid der gehuwde vrouw' (ca. 1921) van de Groningse juriste Betsy Bakker-Nort (later Tweede Kamerlid), maakten voor de oorlog deel uit van dat archief.

De Duitse bezetters namen in 1940 de collectie in beslag en stuurden die naar Duitsland. Rosa Manus, een van de drie oprichters, werd opgepakt en overleefde concentratiekamp Ravensbrück niet.

Vrij snel na de oorlog kwamen vier kisten met 200 boeken terug uit Duitsland, in 2003 uit Moskou een ander deel. De negen door nazi's geroofde stukken worden vandaag overgedragen aan Atria. Het kennisinstituut bewaakt het erfgoed van de vooroorlogse vrouwenbeweging.

de verdieping 4 Schatkamer vol feministische kostbaarheden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden