Gesthuizen moet hard werken om de SP-harten te veroveren

De drie debatavonden zitten erop voor SP-kandidaatvoorzitters Sharon Gesthuizen en Ron Meyer. De laatste heeft steun van het partijbestuur. Dat maakt de strijd van Gesthuizen zwaar.

Het stramien is elke avond hetzelfde: eerst mogen Kamerlid Sharon Gesthuizen en FNV-bestuurder Ron Meyer vertellen waarom zij partijvoorzitter Jan Marijnissen willen opvolgen. Vervolgens worden ze bedolven onder vragen en complimenten van de presentator ('het zijn allebei súpermensen'), daarna met vragen uit het publiek. De achteloze bezoeker ziet in Den Bosch, Amersfoort en Groningen debatavonden met gelijke kansen voor beide kandidaten.

Op papier is dat ook zo: de meeste stemmen gelden op het partijcongres van 28 november in Maarssen. Alleen is de vraag hoe onbevangen de afgevaardigde SP-leden (per vijftig mag er één stemmen) zullen kiezen nu het partijbestuur Meyer vorige maand heeft aangewezen als favoriet. Afwijken van de partijlijn is een zeldzaamheid binnen de SP.

Zonder de zegen van de partijtop moet Gesthuizen dubbel zo hard werken om de politieke harten binnen de SP te veroveren. Helemaal omdat ze een kritisch verhaal heeft. Waar Meyer vertrouwde actietaal bezigt ('we moeten gewone mensen transformeren tot brullende leeuwen') en meent dat de partij er 'prima' voorstaat, pleit Gesthuizen voor verandering: verbreding, meer democratie in de partij, meer diversiteit en solidariteit.

"Het partijbestuur heeft de touwtjes strak in handen", houdt Gesthuizen het publiek in Den Bosch voor. "Dat zie je ook bij deze verkiezingen. Het bestuur zou haar leden meer moeten vertrouwen en een klein stukje controle van bovenaf los moeten laten." En specifiek over Marijnissen: "Jan kan moeilijk zijn kindje loslaten. Hij is heel veel bij de fractievergaderingen geweest."

Vergaande woorden, en dat op 25 kilometer van SP-bakermat Oss. Daar zit niet iedereen op te wachten. Nijmeegs SP-lid Angelique Hummel vreest dat Gesthuizen dakloze oud-PvdA'ers zal aantrekken die geen zin hebben om een deel van hun inkomen in de partijkas te storten. "Daar maak ik me écht zorgen over."

Gesthuizen benadrukt haar linksheid, maar Heerlenaar Meyer overtroeft haar voor thuispubliek: "Wij gaan niet van links naar het midden opschuiven, het midden moet naar links." Applaus. Om kwart voor drie 's nachts twittert Mari- Anne Marijnissen, de vrouw van: "Duidelijk waarom Ron wordt voorgedragen door partijbestuur. De beste keus."

Een week later in Amersfoort is het applaus gelijkmatiger verdeeld, maar ook hier begrijpt niet iedereen waar Gesthuizen op doelt. Als ze op het podium pleit voor meer internationale solidariteit en welkomstbetogingen voor vluchtelingen, valt SP'er van het eerste uur Remi Poppe haar in de rede. "Niemand houdt je tegen, Sharon!" Oftewel: nu kan het ook al, dus waar heb je het over?

Sowieso verhullen partijprominenten hun mening nauwelijks. Kamer- en bestuurslid Renske Leijten klapt hard mee voor Meyer en foetert vanaf haar stoel op Gesthuizen als deze de voorkeur van het partijbestuur uitlegt als 'stemadvies'. "Ik herken me niet in die dictatoriale trekjes waar Sharon het over heeft", zegt oud-Kamerlid Jan de Wit na afloop. De Wit hielp Meyer met zijn voordracht als kandidaat en rijdt hem die avond naar huis. Beiden wonen in Heerlen.

Op de dag van het Groningse debat, eergisteren, haalt Kamer- en bestuurslid Paul Ulenbelt uit in De Telegraaf. Hij zegt blij te zijn dat het bestuur Meyer heeft aangewezen. "Je kan niet tegen de leden zeggen: kies maar. Dan kan je de partij te gronde richten. Kijk naar de strijd tussen Rita Verdonk en Mark Rutte om het VVD-leiderschap."

Openlijke bijval krijgt Gesthuizen niet vanuit de top. Wel van onbekendere leden. Zoals Younis Lutfula, tot voor kort Utrechts Statenlid. Hij hekelt in Groningen de procedure. "Als je als partijbestuur je voorkeur uitspreekt, heb je iemand al meer punten geven. Daardoor komt de andere kandidaat achter te staan. De kandidaten hadden op gelijk niveau moeten beginnen."

Dat had Meyer ook prima gevonden. "Het maakt me geen zak uit. Ook zonder voordracht kan ik deze strijd winnen. Zonder enkele twijfel." Hij acht zich als ervaren actievoerder gewoonweg geschikter. "Ik vind Sharon een geweldig politica, maar de partij zoekt geen politica als voorzitter."

Gesthuizen houdt hoop. "Ik weet dat ik een goede kans maak en het als een gelijke strijd zie." Vergelijk het met een zwemwedstrijd, zei ze al eens. "We zitten elk in een andere baan. Als Ron harder zwemt, moet ik ook harder zwemmen."

Regeren

Sharon Gesthuizen: "Regeren is een middel, maar wel hét middel. Je belooft je kiezer in campagnetijd dat je voor goud gaat."

Ron Meyer: "Regeren is een middel, geen doel op zich. Je moeten alleen maar aanschuiven als ze niet meer om je heen kunnen."

Verbreding

Gesthuizen: "Ik vind dat er meer thema's zijn die onze aandacht verdienen, zonder een millimeter van onze waarlijk linkse koers af te wijken. Denk aan ondernemerschap, milieu en homorechten."

Meyer: "We moeten veel meer kiezen. Het moet geen allegaartje worden. Het verschil tussen ergens met een spandoek staan en effect hebben, is de overwinning. Ik wil winnen."

Stemrecht voor ieder lid

Gesthuizen: "We willen de economie democratiseren. We geven schoonmakers en postbodes een stem. Dan moeten we de leden ook een stem geven. One man, one vote."

Meyer: "Ik geloof niet dat democratie betekent dat je vanuit huis op een knopje drukt. Je moet elkaar zien, spreken en ruiken. Ik ben voor actieve democratie."

Centralisme

Gesthuizen: "Niet alles hoeft centraal geleid te worden. Niet alles hoeft verzonnen te worden op het partijbureau in Amersfoort of in Den Haag."

Meyer: "Ho eens even, het partijbestuur dat acties bedenkt? Als je als lid onorthodoxe acties wilt bedenken voor de partij, dan kan dat gewoon."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden