Gesteggel over Rembrandts na Frans tegenbod

Minister Jet Bussemaker van cultuur. Beeld anp

Cultuurminister Jet Bussemaker gaat er nog steeds vanuit dat Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit naar Nederland komen. Gisteren bleek dat de Franse staat ook aast op een van de twee kostbare doeken, en er eveneens 80 miljoen euro voor over heeft.

Eerder deze week leek de deal over de aankoop van de Rembrandts door Nederland zo goed als beklonken. De Franse exportvergunning voor de kostbare doeken was rond en de verkopers, de bankiersfamilie Rothschild, hadden volgens minister Bussemaker aangegeven plannen te hebben met het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Rijksmuseum zou voor de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit 80 miljoen euro betalen en de Nederlandse regering ook. In totaal 160 miljoen euro.

Gisteravond bleek echter dat Frankrijk zelf ook belangstelling heeft. Minister van cultuur Fleur Pellerin liet weten dat de Franse staat een van de beide doeken wil kopen voor de collectie van museum het Louvre in Parijs. Er is een bedrag van 80 miljoen voor beschikbaar dat wordt betaald door de Franse Centrale Bank.

'Samenwerking Frankrijk Nederland'
In een persbericht spreekt de Franse cultuurminister over een "samenwerking tussen Nederland en Frankrijk". Ze wijst erop dat zij en Bussemaker in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.

Het Rijksmuseum wilde gisteravond niet meer zeggen dan "we zijn op de hoogte en staan met Frankrijk in contact. Het is een interessante ontwikkeling".

Rembrandt, portret Maarten Soolmans Beeld TR beeld

Het moment waarop Frankrijk met zijn belangstelling op de proppen komt, heeft ook Bussemaker verrast. Ze zei vandaag tegen Radio1 dat zij de afgelopen maanden "goed en veelvuldig contact" met haar Franse collega heeft gehad over de verwerving van de doeken door Nederland. Beiden zijn het er in ieder geval over eens is dat de schilderijen in Europa moeten blijven en voor het publiek te zien moeten zijn, zei de minister.

Op de mogelijkheid dat Frankrijk en Nederland ieder een doek kopen en het bruidspaar telkens voor een periode in eigen land tonen, wilde de bewindsvrouw niet verder ingaan, hoewel ze erkende dat "dat een van de opties is die de afgelopen maanden verkend is."

Nieuwe situatie
Maar volgens Bussemaker is er in Nederland intussen sprake van een andere situatie, omdat onlangs de fractievoorzitters in de Tweede Kamer een "zeer breed een dringend beroep op de Nederlandse regering hebben gedaan" om de doeken te verwerven, "en daar luister ik naar". Bussemaker zegt deze "nieuwe situatie" aan haar Franse collega te hebben uitgelegd.

Ook hebben volgens Bussemaker de huidige eigenaren van de Rembrandts, de De Rothschilds, aan het Rijksmuseum het voorkeursrecht gegeven. De schilderijen zijn nu in particulier eigendom en de verkopers hebben immers zelf ook wat te zeggen, aldus de minister.

Bussemaker zei te hopen dat het niet tot een biedingenstrijd hoeft te komen. "Daar kan ik niet op vooruit lopen, maar ik zal er alles aan doen om dat te voorkomen want dat lijkt me voor iedereen zeer onwenselijk."

Rembrandt, portret Oopjen Coppit Beeld TR beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden