Gesprekken die je lang bijblijven

'Levensverhalen', zondag, 16.10-17.00 uur, Ned. 3.

FRED LAMMERS

François de Waal en Jim van der Hoeven hebben dat aan den lijve ondervonden als redacteur bij programma's van Bart Peeters, Sonja Barend, Paul Haenen, Astrid Joosten en Marc Klein Essink. Hun verlangen naar meer diepgang is nu gehonoreerd. Voor de NPS mochten zij een reeks van zes lange interviews maken. Onder het motto 'Levensverhalen' komen zes gewone mensen aan het woord. Ze vertellen in hun eigen omgeving in vijftig minuten hun vaak ontroerende verhalen. Zondagmiddag komt als eerste Mary Schmitz-Gobes aan het woord. Zij werd 83 jaar geleden geboren in de Amsterdamse Watergraafsmeer als dochter van een ijzerhandelaar. Op jeugdige leeftijd verhuisde zij naar een van de grachten. Maar na de rijkdom kwamen de magere jaren, toen Mary's vader al zijn geld en dat van zijn eveneens rijke schoonouders vergokte. Tien jaar woonde Mary met haar moeder en twee broers onder armelijke omstandigheden in Antwerpen.

Teruggekeerd in Amsterdam ging Mary's moeder kamers verhuren en een van haar huurders was de later wereldberoemd geworden familie Frank. Over de oorlog, de jodenkampen die de meeste familieleden van Mary niet overleefden en het vele verdriet dat haar ook nadien wachtte gaat dit diepmenselijke verhaal van zo maar een Amsterdamse vrouw.

Volgende week is de Zeeuwse domineesdochter Greet Don de hoofdpersoon. Daarna volgen Frank Neyndorff, zoon van een rijksambtenaar in het voormalig Nederlands Indië, Sima Sneevliet, dochter van de roemruchte communist en verzetsman Henk Sneevliet, die een belangrijk deel van haar leven met haar Russische moeder in Moskou woonde, de Friese boerendochter Eef Jonkman, die bewust koos voor het kloosterleven, en de algemeen bekende verzetsvrouw Truus Menger, die nauw samenwerkte met Hannie Schaft.

De samenstellers presenteren 'Levensverhalen' als “een eenvoudig, pretentieloos en goedkoop te maken televisieprogramma. Door heel veel zelf te doen konden de zes afleveringen voor een vijfde van de gemiddelde prijs worden geproduceerd.”

Een compliment voor de twee is dat je dat er niet aan af ziet. Het zijn gesprekken die je lang bijblijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden