Gesprek Van der Sloot met OM laat op zich wachten

(Novum) - Joran van der Sloot gaat in gesprek met het Openbaar Ministerie op Aruba. Dit kan ook gaan via justitie of politie in Nederland. Dat heeft Paul van Vugt, woordvoerder en kantoorgenoot van Van der Sloots advocaat in Nederland Bert de Rooij donderdag gezegd. "Een gesprek gaat in elk geval plaatsvinden."

Dop Kruimel van het OM op Aruba laat donderdag aan het eind van de middag weten dat nog geen gesprekken hebben plaatsgevonden. Ze wijst erop dat de hulp ingeroepen kan worden van het OM in Nederland, middels een rechtshulpverzoek. Van der Sloot zou dan worden gearresteerd en overgevlogen naar Aruba. Of en wanneer een gesprek gepland staat, wil Kruimel niet zeggen.

De verdediging van de Arnhemmer heeft het OM verzocht de plaats en tijd van het gesprek geheim te houden. "Het moet een plek zijn waar het wat rustiger is, niet op de Dam in Amsterdam", zegt Van Vugt. Hij kan zich voorstellen dat Van der Sloot via een satellietverbinding gaat spreken met vertegenwoordigers van het OM op Aruba, of per telefoon. "Maar dat moet je maar lospeuteren bij het OM. Hij is in elk geval bereid te spreken." Kruimel sluit uit dat het gesprek telefonisch zal plaatsvinden.

Actualiteitenrubriek Nova meldde dinsdag dat Van der Sloot naar verwachting donderdag wordt verhoord in Nederland. Het programma baseerde zich daarbij op zijn Arubaanse advocaat Ariean de Bie. Voor Van der Sloots Nederlandse advocaat Bert de Rooij was dit nieuws, zegt zijn woordvoerder.

Volgens Van Vugt is Van der Sloot geraakt door alle media-aandacht. "Hij heeft betere weken gehad." Op de vraag of hij nog in Nederland verblijft, antwoordt Van Vugt: "Ga daar maar vanuit, maar niet in Drachten." Tientallen personen verzamelden zich daar na geruchten dat Van der Sloot zich in een appartement in Drachten ophield.

Over de diverse advocaten die zich in de media uitlaten over de zaak zegt Van Vugt: "Er zijn advocaten die een slechte week hebben als ze niet op tv geweest zijn. Dan hebben ze hun hart kunnen ophalen." De advocaten van Van der Sloot hebben gezamenlijk afgesproken een 'mediastilte' voor onbepaalde tijd in te lassen om geen nieuwe geruchten te voeden, zegt Van Vugt.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries zond zondag een reportage uit met gesprekken tussen Van der Sloot en een informant, opgenomen met een verborgen camera. Daarin deed Van der Sloot diverse bekentenissen over de verdwijning en dood van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden