Gespannen wachten op dé brief

Fonds Podiumkunsten maakt vandaag bekend wie op subsidie kan rekenen

Veel muziek-, dans- en theatergroepen zullen deze dag met angst en beven tegemoet zien. In Den Haag maakt het Fonds Podiumkunsten, bij monde van voorzitter George Lawson, deze ochtend bekend welke subisidieaanvragen gehonoreerd worden en welke niet. Gaat de kaasschaaf erover en moet iedereen een beetje inleveren, of vallen er hardere klappen en krijgen sommige helemaal niets meer?

Hoe zat het ook al weer met die overheidssubsidies?

Het Rijk subsidieert grote instellingen die onder de zogenaamde Basisinfrastructuur vallen. Dat zijn onder andere de grote symfonieorkesten, De Nederlandse Opera, het Nationale Ballet, de grote theatergezelschappen, het Holland Festival, verschillende rijksmusea, de grote filmfestivals en wat ondersteunende instellingen in de verschillende disciplines. Al deze instellingen kregen afgelopen mei te horen hoe de vlag erbij hangt. Staatssecretaris Halbe Zijlstra liet zich voor de uiteindelijke toekenningen adviseren door de Raad voor Cultuur.

Bij het Fonds Podiumkunsten kunnen de 'kleintjes' aankloppen, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf van de podiumkunsten. Het Fonds heeft voor de komende periode 24,5 miljoen euro voor meerjarige subsidies te verdelen; dat was tot nu toe altijd 40 miljoen euro - een fikse aderlating dus. En hoewel er in totaal veel minder geld is aangevraagd dan in voorgaande jaren - veel instellingen zagen de bui al hangen - is het Fonds nog altijd zo'n 2,2 keer overvraagd. De directeur van het Fonds sprak daarom eerder al van 'een moordende selectie'.

Hoe wordt er bij de aanvragers zelf op dit zwaard van Damocles gewacht? Irene Wittmer, directeur van het Nederlands Kamerkoor, heeft er een 'goed gevoel' over. Het koor, dat dit jaar zijn 75-jarig bestaan viert, heeft bij het Fonds een aanvraag van 610.000 euro ingediend. Voorheen kreeg het 1,7 miljoen en hoorde het met bijvoorbeeld Asko|Schönberg tot de best gesubsidieerde muziekgezelschappen. Door de veranderde en strengere eisen voor subsidieaanvraag heeft het Kamerkoor de bakens verzet.

"We zouden nu recht hebben op 800.000 euro", legt Wittmer uit, "als we maximaal 80 concerten per jaar zouden geven. Dat maximum vragen we niet aan, omdat we ook tijd willen steken in educatieve projecten. Die 610.000 euro is dus voor de 61 concerten die we nu geven, 10.000 euro per concert. Dat bedrag wordt vastgesteld mede op grond van de grootte van het ensemble en op de grootte van de zalen waarin we optreden. Gek genoeg speelt de bezettingsgraad van die zalen dan weer geen enkele rol bij het toekennen van de subsidie."

Volgens Wittmer is er in de organisatie al veel op kosten bespaard doordat al het personeel - zangers én kantoormedewerkers - 25 procent salaris heeft ingeleverd. "Iedereen wil voor het behoud van het koor knokken en men heeft en masse voor het sociaal plan gestemd. Bij oudere koorleden, van wie sommigen al heel lang bij ons zingen, wordt hun wereld wel overhoop gegooid. Ze hebben een onrechtvaardigheidsgevoel, alsof ze al die tijd niet goed gepresteerd hebben. Ze worden nu ineens freelancers en gaan ook nog minder verdienen."

Volgens Wittmer klopt het plaatje van het 'nieuwe' Kamerkoor, dat plannen heeft om van de dure Randstad naar Eindhoven te verhuizen; een pluspunt in de ogen van het Fonds dat cultuurspreiding voorstaat. Deze ochtend moet de brief van het Fonds op de mat zijn gevallen. Wat als het tegenvalt?

"Het zou een enorme domper op de feestvreugde zijn. De koorleden zijn nu op een korte vakantie, maar ik ga hen natuurlijk allemaal persoonlijk een sms of mail sturen over wat het Fonds heeft besloten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden