Gesol rond invoering rally point systeem

Een tijdje terug vroeg Herman van Zwieten, voorman van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo), maar ook een der vice-voorzitters van de wereldbond FIVB, tijdens een informele perslunch aan een groepje journalisten zijn gedachten te laten gaan over het rally point systeem, kortweg RPS. De ingrijpende spelregelwijziging werd nogal lukraak, op 1 januari jongstleden, van kracht.

Johan Woldendorp

De vondst ontsproot aan het brein van de almachtige FIVB-preses Acosta, die vindt dat volleybal nog net na voetbal de grootste sport op de aardbol moet worden.

Om die ambitie kracht bij te zetten verzon hij tal van, vooral cosmetische veranderingen. Zijn navolgers werden er horendol van, ook al omdat de volleybalwereld onder het motto 'eerst doen, dan denken' op zijn kop werd gezet.

Veel zoden zette die media-genieke revolutie nog niet aan de dijk. Het jongste WK in Japan ging volledig aan zappend Europa voorbij, terwijl de Mexicaan nog met het mondiale titeltoernooi voor vrouwen in 2002, toegewezen aan Brazilië, loopt te leuren. Geen tv-station in dat Latijns-Amerikaanse land wil de rechten kopen.

Van alle wijzigingen - de strakke, weinig verhullende badpakjes waardoor de vrouwen als Baywatch girls ogen, de gekleurde blauw-geel-witte bal en een nieuwe puntentelling (waarbij iedere fout prompt een punt voor de tegenstander is) - spot de laatste zeker niet met de logica.

In geen balsport op de wereld was het zo moeilijk uit de eigen opslag te scoren. Een mannenwedstrijd kon zomaar 2,5 uur duren. Een 'uitputtende' vijfsetter vergt nu de helft, maar bij een soepele 3-0 staan publiek en spelers binnen het uur weer op straat.

De nationale vrouwencoach Pierre Mathieu zat laatst bij een RPS-wedstrijd in Brazilië overigens twee uur op zijn stoel gekluisterd. Bij vrouwen duren de rally's sowieso langer.

De discussies over het RPS op zich zijn grotendeels verstomd. De kritiek spitst zich toe op het gegeven dat de introductie van de regel ondoordacht gebeurde. Niemand heeft zich er goed op kunnen voorbereiden.

Er werd alleen op beperkte schaal geëxperimenteerd in Zuid-Amerika, maar de geconstateerde nadelen waren voor Acosta geen reden zijn zegen er niet over uit te spreken.

Zijn geduld was al op geraakt, toen de volleybalwereld zijn veto uitsprak over het onwerkbare voorstel de eerste 25 minuten van een set volgens het oude systeem te spelen en de rest, indien nodig, naar RPS-model.

Toen het RPS op 1 januari werd ingevoerd, ging de Nederlandse eredivisie meteen overstag, maar besloten andere nationale bonden het lopende seizoen op de oude manier af te ronden.

De verwarring werd er alleen maar groter door. Aan de Europa Cupwedstrijden kleefde de Europese koepel CEV het label RPS, maar in de kwalificatieduels voor het EK - voor Oranje staan er nog twee op de rol - gelden weer de vroegere regels. Met dien verstande dat er wel met de gekleurde bal mag worden gespeeld.

Ook het komende seizoen zal er in Nederland sprake zijn van een tweedeling. De lagere klassen gaan pas in het najaar van 2000 'om'.

De NeVoBo stelt dat althans zijn leden voor. De tussenliggende periode kan worden benut om het RPS naar ieders smaak te verfijnen.

Een reële optie in dit verband is dat een set pas bij een verschil van drie punten (nu twee) wordt beslist.

Bondscoach Toon Gerbrands is daar ook op speltechnische gronden een warm voorstander van. ,,Het leuke van drie punten is dat je het laatste punt met je blok en verdediging moet verdienen. Nu wordt een set steevast beslist door een fout van de tegenstander.''

Te korte wedstrijden is ook Gerbrands een doorn in het oog. Daarom pleit hij er voor ontmoetingen in competitieverband over vijf sets uit te smeren. Elk gewonnen bedrijf levert een (competitie)punt op.

De Haarlemmer was van meet af aan een warm aanhanger van de RPS-filosofie. ,,Toen het werd ingevoerd (in de vijfde set - red) riep iedereen dat de sport kapot zou gaan.'' Doelend op de fascinerende olympische finale Nederland-Italië in Atlanta: ,,Nu 'dreigt' die uitgerekend door de vijfde set het sportmoment van de eeuw in Nederland te worden.''

Veel minder te spreken is Gerbrands over het gesol rond de invoering van het RPS. ,,Ik heb in het management geleerd dat er voor elk probleem oplossingen bestaan. Maar niet op deze manier.''

,,Het is een systeem waarover is nagedacht. De regel 'elke bal een punt' is in één minuut uit te leggen op scholen, campings en andere lokaties waar je mensen enthousiast voor het volleybal probeert te maken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden