Gesneuvelde militairen terug naar Nederland

De vlag hing zondag halfstok bij de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Twee mariniers, Jeroen Houweling en Marc Harders kwamen zaterdag in Uruzgan om het leven door een bermbom. (ANP) Beeld
De vlag hing zondag halfstok bij de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Twee mariniers, Jeroen Houweling en Marc Harders kwamen zaterdag in Uruzgan om het leven door een bermbom. (ANP)

Op de Nederlandse basis Kamp Holland in Uruzgan is maandag met een uitgebreide ceremonie afscheid genomen van de twee mariniers die zaterdag door een bermbom om het leven kwamen.

URUZGAN

Het vliegtuig met hun lichamen wordt via een tussenstop op de NAVO-basis in Kandahar naar een basis in de Verenigde Arabische Emiraten gebracht.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gesneuvelde Jeroen Houweling (29) en Marc Harders (23) verder kunnen worden vervoerd naar Nederland, aldus een woordvoerster van Defensie.

Op Kamp Holland was er een herdenkingsdienst in een hangar waarna de kisten in een open jeep naar het vliegtuig werden gereden, begeleid door naaste collega's van de twee. Honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen vormden een erehaag. Een pantserhouwitser vuurde een schot af en twee gevechtshelikopters vlogen een zogeheten flyby boven de ceremonie.

De 21-jarige marinier die zwaargewond raakte, wordt ook zo snel mogelijk naar Nederland overgebracht. Wanneer dit zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Hij zat eveneens in het rupsvoertuig dat op het explosief reed. Volgens Defensie is zijn situatie stabiel.

Inmiddels hebben ruim 3500 mensen een reactie achtergelaten in het condoleanceregister dat Defensie op internet heeft geopend voor de twee leden van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers.

Collega's op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn herdachten hen maandag met een minuut stilte. De commandant van het Mariniers Training Commando, kolonel Rolf Springer, betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden en wenste ook de gewonde marinier en zijn familie veel sterkte toe. „Ik troost mij met de gedachte dat Jeroen en Marc op en top marinier waren. Zeer professioneel en overtuigd van hun zaak”, sprak Springer.

De Tweede Kamer zal dinsdagmiddag aan het begin van de vergadering ook stilstaan bij het overlijden van de twee militairen.

De vlag hing zondag halfstok bij de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Twee mariniers, Jeroen Houweling en Marc Harders kwamen zaterdag in Uruzgan om het leven door een bermbom. ( ANP) Beeld ANP
De vlag hing zondag halfstok bij de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Twee mariniers, Jeroen Houweling en Marc Harders kwamen zaterdag in Uruzgan om het leven door een bermbom. ( ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden