Gesmeerd spektakel met moddervette knipogen

Hanny Alkema

Theater

’Daklozen On Ice’, coproductie RO Theater en Vis à Vis. Script: Helmert Woudenberg. Regie: Pieter Kramer. LP II/Las Palmas, Kop van Zuid in Rotterdam t/m 2-3. 010-4046888 of www.rotheater.nl

’Spoorloos’ is er niks bij, roept presentator Rick Zadelhof met zijn brede, blikkerend witte tandenglimlach. Want zijn we zojuist niet onthaald op ongedachte en in zekere zin zelfs ongewilde familieherenigingen na een aan alle kanten in het honderd lopende daklozenshow?

Iedereen is erop afgekomen. Zelfs Radio TV Rijnmond staat buiten al te draaien. Binnen schalt het verzoek ’Inschikken!’ steeds dwingender door de luidsprekers naarmate de stroom bezoekers aanhoudt. Die krijgen allemaal een lichtgevend rietje in de hand of het haar om de boel luister bij te zetten.

Feestelijk moet het worden. Aan de dakloze artiesten zelf zal het niet liggen. Die hebben, sinds de opvang in de Pauluskerk ten einde is gekomen, zich door een creatieve liefdadigheidsorganisatie laten meesleuren in een energiek project: een ijsshow, waarvoor ze keihard hebben getraind. De ijzingwekkende berg peuken in het kamertje vóór de ijsvloer getuigt ervan.

Na afloop – en beoordeling door een deskundige jury – wacht voor de beste prestatie bovendien de hoofdprijs: behalve een glimmende beker een hele reeks gratis Daklozenkranten. Nou, dan sta je als dakloze wel te trappelen om te beginnen. De twee presentatoren hebben nog niet hun walsende ijzers op de gladde vloer gezet of er wordt aan de kant al geruzied om aandacht.

Maar het moment komt dat de zeven voor dit project geselecteerde daklozen zich presenteren in een swingend (en zingend: ’Heb je even voor mij?’) ensemblenummer. Dan gaat het los en komt alles voorbij: een om asiel smekende illegaal, een dansend supermarktwagentje, een stervende zwaan, een beschonken flessenconcert, vooringenomen jurybeoordelingen, een politiek correcte interventie, een gijzeling – de eerste ter wereld ’on ice’ – en heel veel uitglijdend ’blauw’ op het ijs.

RO Theater heeft met soepeltjes zwierende acteurs en de inbreng van theatergezelschap Vis à Vis (bijna twee decennia gespecialiseerd in met veel technisch vernuft opgeroepen visuele werelden) de handen ineengeslagen voor een gesmeerd spektakel. Met een regisseur als Pieter Kramer lukt zoiets doorgaans prima. ’Daklozen On Ice’ spettert als een lekker wijf en scoort veel luidruchtig medeleven uit de zaal met moddervette knipogen naar populaire tv-programma’s of de ’liefdadige’ medemens. Waarbij het cliché en druipende sentimenten niet worden geschuwd. Dat is andere koek dan het repertoire – met als hoogtepunt de geraffineerde Proust-cyclus – van oud-artistiek leider Guy Cassiers.

Het wordt gevroten, dat is zeker, maar stiekem zat ik me wel af te vragen of RO Theater nu niet, buiten het traditionele kerstfestijn, gaat grossieren in smakelijke familievoorstellingen voor iedereen. Darmen en verbeelding behoeven wel wat stevigers dan alleen iets naar binnen slubberen. Hoe vakkundig opgesierd ook. Want dat is deze ’On Ice’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden