Gesloten liveblog: lees hier ontwikkelingen rond vliegramp terug

De wrakstukken van vlucht MH17 richting Kuala Lumpur die in Oost-Oekraïne vermoedelijk is neergeschoten.Beeld afp

Een vliegtuig van Malaysia Airlines met 295 mensen aan boord is in Oekraïne, nabij de Russische grens, neergestort. Het vliegtuig is vertrokken uit Amsterdam en was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Volgens de meest recente berichtgeving zijn alle inzittenden overleden. In een persconferentie is bevestigd dat er zeker 154 Nederlanders om het leven zijn gekomen bij de vliegramp

7:00 Dit liveblog is gesloten

Hieronder kunt u de gebeurtenissen van donderdagavond teruglezen. Dit liveblog is inmiddels gesloten. Klik hier voor het liveblog van vrijdag, waarin we u weer op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom de rampvlucht MH17.

1.06 uur: Rutte kan nog niets zeggen over oorzaak ramp

Premier Mark Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines. "Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we zo snel mogelijk achterhalen'', zei hij na crisisoverleg op het ministerie van veiligheid en justitie.
Hij benadrukte dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een ,,volstrekt objectieve manier''. De nabestaanden hebben recht dat ,,alle feiten op tafel komen''.

Het is belangrijk dat het internationaal onderzoeksteam, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zo snel mogelijk ter plaatse aan de slag kan gaan. Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld "wie hier achter zit'', zei Rutte. Als het toestel met opzet is neergehaald, dan zal hij er alles aan doen om de daders voor het gerecht te brengen.

Beeld Trouw

23.50 uur: Amateurbeelden van crash

Via YouTube en verschillende media komen beelden binnen van het neergestorte vliegtuig. De beelden zijn niet geverifieerd. Bekijk hier nog meer filmpjes.

23.29 uur: Vlaggen hangen morgen halfstok

Het was al iets langer bekend, maar hier dan ook van Trouw: morgen hangen op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de vlaggen halfstok.
Daarom heeft minister-president Mark Rutte verzocht. Gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zijn verzocht de vlag ook halfstok te hijsen. Burgers zijn vrij het voorbeeld te volgen.

22.21 uur: 'Dit is de schuld van Kiev'

De Russische president Vladimir Poetin geeft de schuld donderdag aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd.

22.58 uur: 'We gaan uit van een ongeluk'

Ceo Huib Gorter van Malaysia Airlines zegt dat de luchtvaartmaatschappij vooralsnog uitgaat van een ongeluk. Die conclusie trekt hij op basis van de beelden en informatie die nu beschikbaar is. Dat MH17 boven Oekraïne vloog was overigens niet ongebruikelijk, omdat het gebied binnen vliegtuigkringen niet is aangeduid als oorlogszone, zei Gorter

22.51 uur: Nationaliteiten van slachtoffers

In de persconferentie is nu bevestigd wat de nationaliteiten van de slachtoffers is. 47 mensen zijn nog niet geïdentificeerd.

154 Nederlanders
27 Australiërs
23 Maleisiërs
11 Indonesiërs
6 Britten
4 Duitsers
4 Belgen
3 Filipijnen
1 Canadees

22.41 uur: Amerikanen weten het zeker. Vliegtuig is neergeschoten.

22.34 uur: 'Verbrande lichamen en apocaliptische toestanden'

Fotograaf Pierre Crom was aanwezig op het rampgebied. Tragisch, vertelt hij. Hij zag verbrande lichamen en ervoer de situatie als apocalyptisch.

22.22 uur: 'Separatisten geven ongeluk in telefoongesprek toe'

Separatisten zouden in een telefoongesprek hebben toegegeven dat zij toestel MH17 hebben neergeschoten. Onduidelijk is of het hier om echte beelden gaat. Het gesprek wordt in het Russisch gevoerd, maar de Oekraïense krant Kyiv Post heeft een Engelse vertaling geplaatst.

22.05 uur: MH17 vloog in open luchtruim

Eurocontrol, de Europese organisatie die het luchtverkeersleidingsysteem nauw in de gaten houdt en ontwikkelt, zegt dat de vlucht MH17 in een open luchtruim vloog. Wel vloog het toestel ruim 300 meter boven een gesloten luchtruim, zo meldt persbureau ANP.

22.02 uur: Informatielijn Buitenlandse Zaken

De nabestaanden op Schiphol hebben inmiddels de opvanglocatie al verlaten, maar voor familieleden die nog vragen hebben heeft het ministerie van buitenlandse zaken een nummer beschikbaar gesteld.

21.30 uur: De belangrijkste punten op een rij

- Aan het eind van de middag meldde het Russische persbureau Interfax dat er een Maleisisch toestel van Malaysia Airlines is neergestort in het oosten van Oekraïne. Een toestel van dezelfde luchtvaartmaatschappij die een aantal maanden geleden vlucht MH370 niet wist op te sporen.

- Aan het vliegtuig zijn 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Allemaal zijn omgekomen.

- Later blijkt dat vlucht MH17 niet is neergestort, maar is neergeschoten.

- De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt van een 'terreurdaad'. De regering verdenkt in eerste instantie de pro-Russische separatisten.

- Volgens de Oekraïense bronnen van Trouw-correspondent Fleur de Weerd kunnen het de separatisten niet zijn geweest. De verdenking ligt op Rusland.

- Oekraïne benadrukt dat haar leger niets met de vliegramp te maken heeft.

- Separatisten zeggen de zwarte doos te hebben gevonden. Die gaat naar Rusland voor verder onderzoek.

- In Nederland coördineert minister van veiligheid Ivo Opstelten alle zaken omtrent de vliegramp. Hij spreekt over "veel doden uit verschillende landen, waaronder ook veel uit Nederland".

- Hoeveel Nederlanders precies zijn omgekomen, is niet duidelijk. Maar de schatting ligt momenteel op 55 personen.

- Het luchtruim boven Oost-Oekraïne is inmiddels gesloten. Voorlopig vliegt er niets meer boven het oorlogsgbied. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben al aangegeven het gebied te mijden.

- De persconferentie op Schiphol is uitgesteld. Het is onbekend wanneer de conferentie van start zal gaan. Schiphol-ceo Jos Nijhuis en Huib Gorter, vice-president van Malaysia Airlines Europe zullen er gaan spreken.

21.13 uur: 'Zwarte doos gevonden'

Separatisten zeggen dat ze de zwarte doos hebben gevonden van het toestel MH17.

21.07 uur: Verklaring KLM - 'diep betreurd'

"Hoewel door Malaysia Airlines nog niets is bevestigd, heeft KLM met diepe treurnis kennisgenomen van het mogelijke incident met vlucht MH17, code KL4103, van Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur."

20.33 uur: Verslag vanaf Schiphol

Trouw-verslaggever Alwin Kuiken is aanwezig op Schiphol en heeft gesproken met nabestaanden en aanwezige passagiers. Sasia Rietveld (34) en Dylan Kempink (38) stappen straks op het vliegtuig naar Sydney. "Wel erg", zegt Sasia. "Maar je kunt ook door een vrachtwagen overreden worden."

Nabestaanden die worden opgevangen in de Dakotabar op Schiphol zijn in paniek, af en toe in tranen. Kuiken trof een man met twee kinderen die alleen kon stamelen: "Mijn zus..."

Schiphol is overspoeld door journalisten, zegt Kuiken. Ook buitenlandse pers is aanwezig. Onder andere in de vorm van de New York Times en het Duitse Ard.

20.30 uur: Reactie van coördinerend minister Ivo Opstelten

"Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Daarbij zijn slachtoffers te betreuren uit vele landen, er zijn daarbij ook veel Nederlanders.

Mijn gedachten zijn bij alle familieleden en vrienden van de mensen die in dat vliegtuig zaten en die nu in onzekerheid zitten. De beelden die u en ik hebben gezien zijn natuurlijk verschrikkelijk. Maar nog heel veel is onduidelijk over de toedracht en de omstandigheden. Daar wordt uiteraard onderzoek naar gedaan. Zodra de situatie daar aanleiding toe geeft krijgt u direct meer informatie. Malaysian Airlines geeft zo snel mogelijk een verklaring, zo heb ik inmiddels begrepen.

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt door Schiphol zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend gemaakt voor meer informatie en opvang. Zodra die bekend zijn wordt dat direct gecommuniceerd.

Hier moeten ik het bij laten, ik ga nu weer terug om mij nader te laten informeren door mijn team."

20.22 uur: Vliegtuig vloog normaal

Het vliegtuig vloog normaal totdat het van de radar verdween, laat persbureau Reuters weten.

20.16 uur: Luchtruim gesloten

Het luchtruim boven Oost-Oekraïne is inmiddels gesloten. Vliegverkeer in het gebied is dus niet meer mogelijk.

20.11 uur: 'Ongeveer 55 Nederlanders aan boord'

Er waren ongeveer 55 Nederlanders aan boord van het neergestorte vliegtuig, zegt een NOS-verslaggever. Over ongeveer een uur vertrekt vanuit Amsterdam wederom een vliegtuig naar Kuala Lumpur. Onduidelijk is wat de route van dit toestel zal zijn.

19.55 uur: Reacties van politici

Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer: "Ik ben diep geschokt door de berichten over het lot van de Boeing MH17. We leven mee met familie en vrienden van de inzittenden en met al degenen die nu in vreselijke onzekerheid zitten."

Emile Roemer, fractieleider van de SP: "Nieuws om stil van te worden. Veel slachtoffers, wat een drama. Leef mee met nabestaanden die nu in onzekerheid verkeren.''

Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD: "De leden van de VVD-fractie betuigen hun diepe medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp met het toestel van KLM/Malaysia Airlines. Hopelijk komt er snel duidelijkheid voor diegenen die nu in afschuwelijke onzekerheid leven over het lot van hun dierbaren."

Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer: "Vreselijk bericht neerstorten vliegtuig boven Oekraïne. Mijn gedachten zijn bij inzittenden en nabestaanden. Snel onderzoek toedracht nodig.''

19.49 uur: Al 22 lichamen geteld

Nu er volop geblust wordt en de dikke rookwolken opklaren, worden de lichamen zichtbaar. Een AP-journalist telde in het dorpje Grabovo, waar de vliegramp plaatsvond, 22 lichamen. Het vliegtuig crashte veertig kilometer bij de Russische grens vandaan.

19.20 uur: Porosjenko: 'Dit was een terroristische actie'

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dat het neerschieten van de MH17 een terroristische actie was. Dat laat hij weten aan persbureau Interfax.

19.17 uur: Steeds meer vliegtuigmaatschappijen mijden Oekraïne

De grootste Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft besloten met onmiddellijke ingang het luchtruim boven het oosten van Oekraïne te mijden. Volgens een woordvoerder zijn vandaag al minstens vier vluchten omgeleid. Het luchtruim boven het gebied, waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten met elkaar vechten, is niet afgesloten geweest en is ook na de crash niet gesloten.

Ook Air France vliegt met ingang van vandaag niet meer over Oost-Oekraïne. Air France liet weten de situatie in Oekraïne nauwlettend te volgen. In april besloot het bedrijf al niet meer over de Krim te vliegen in verband met de onrust op dat Oekraïense schiereiland.

Daarnaast hebben ook Turkish Air Lines en de Russische Aeroflot laten weten het crisisgebied te mijden.

19.13 uur: Premier Rutte onderweg naar Nederland

"Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten", laat de premier weten aan NOS. "Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden", aldus de minister-president.

19.10 uur: Nog een foto van de wrakstukken

19.07 uur: Was het dan toch Rusland?

Volgens de Oekraïense bronnen van Trouw-correspondent Fleur de Weerd zijn de separatisten niet de schuldigen. Die hebben er de wapens niet voor.

19.00 uur: Eerste foto's van neergestorte vliegtuig

18.57 uur: WTC.nl gaat uit van 20 tot 30 omgekomen klanten

Touroperator WTC.nl gaat uit van 20 à 30 Nederlanders die via hun site hebben geboekt voor de gecrashte vlucht. Familieleden of vrienden van passagiers die bij D-Reizen hebben geboekt, kunnen dit nummer bellen: 023 55 42 555.

18.50 uur: 'Het riekt naar een ongelukje'

Trouwcorrespondent Geert Groot Koerkamp in gesprek met NOS.

18.49 uur: Schiphol is begonnen met omleidingen

18. 45 uur: Nu een duidelijkere kaart van de ramplocatie

18.27 uur: 'Wij waren het niet'

De Oekraïense regering spreekt tegen dat haar leger toestel MH17 heeft neergeschoten. "Dit is al het derde incident in de afgelopen paar dagen. Eerder werden al twee vliegtuigen neergeschoten. We sluiten niet uit dat dit toestel ook is neergeschoten en benadrukken dat het Oekraïense leger geen opdracht heeft gekregen om doelen in de lucht neer te halen", aldus een woordvoerder van president Porosjenko.

18.24 uur: 'Direct onderzoek starten'

De Maleisische premier Najib Razak zegt direct een "onderzoek te starten" naar de neergestorte MH17.

18.22 uur: Nieuws ook aangekomen bij het Witte Huis

President Obama zegt ook te hebben vernomen dat het vliegtuig is neergestort, maar kan nog niets bevestigen.

18.16 uur: Locatie van neergeschoten toestel

Beeld flightradar24

18.11 uur: 'Vliegtuig vloog waarschijnlijk op verkeerde route'

Luchtvaartexpert Charles Hayman vertelde aan het Britse Sky News dat het toestel waarschijnlijk op een verkeerde route vloog. "Het is mogelijk dat Oekraïeners dachten dat het een Russisch vechtvliegtuig was en het hebben neergeschoten. Misschien was er verwarring bij het luchtvaartcentrum van de Oekraïense Defensie."

17.49 uur: Vliegtuig neergeschoten door separatisten

Een adviseur van de Oekraïense regering stelt dat het toestel van Malaysia Airlines dat in het oosten van het land is gecrasht, is neergeschoten met een Buk-raket. Het vliegtuig zou zijn zijn neergekomen in door rebellen gecontroleerd gebied, aldus de BBC.

17.46 uur: Malaysia Airlines heeft contact met vliegtuig verloren

Kort nadat de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines meldde dat zij de crash niet kan bevestigen, twittert het bedrijf nu dat het het contact met toestel MH17 is verloren.

17.43: Schiphol en Malaysia airlines hebben nog geen bevestiging

Schiphol heeft nog geen bevestiging van het neerstorten van een vliegtuig dat vertrok vanaf de luchthaven. Ook is nog onduidelijk hoe een evetuele toestroom van mensen die informatie willen op de luchthaven zal worden opgevangen. Dat liet een woordvoerder weten.

Ook luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft geen informatie over enig vliegtuig dat zou zijn gecrasht. Hetzelfde geldt voor het Maleisische ministerie van Verkeer in Kuala Lumpur, aldus persbureau Reuters.

17.30 uur: omwonenden filmen crash

Omwonenden filmden het neergestorte toestel. 'Kijk, ze hebben een vliegtuig neergeschoten, hij valt naar beneden. Je ziet de brokstukken. Er klonk een ontploffing, daar zie je de zwarte rook omhoog komen. We hebben net gezien hoe een vliegtuig werd neergeschoten en naar beneden kwam', klinkt het in de video.

17.15 uur: toestel verloor hoogte

Het gaat volgens het Russische persburau Interfax om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden. Interfax baseert zich op luchtvaartkringen. Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus het Russische persbureau.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden