Gesloopt door vijfdaagse werkweek en veeleisende zorg thuis

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Mogelijk begon er al iets te knagen van binnen toen een van zijn nieuwe directeuren in april dit jaar tegen hem zei: "Ik weet van je moeilijke thuissituatie. Dat is jouw verantwoordelijkheid, maar wij zijn ook verantwoordelijk voor je gezin. Je moet zelf wel aangeven wat je nodig hebt."

Pas enkele maanden later besefte muziekjournalist Rienk Blom (33) uit Amsterdam dat hij wat werk en mantelzorg betreft niet helemaal in balans was. Hij maakte met zijn dochter in de draagrugzak een wandeling over het strand, toen ze onwel werd. Een epilepsieaanval, en dat kan voor de meervoudig gehandicapte Jasmijn (3) fataal zijn. Hij voelde zich er schuldig over dat hij de aanval niet had zien aankomen. "Ik besef nu dat dit onzin is. Het was een signaal dat het niet meer lukte om er goed mee om te gaan. Het gaf me een gevoel van machteloosheid. Er begon iets onder mijn voeten te schuiven."

Dat onderhuidse gevoel wroette door op zijn werk. Dat hij in dienst is van twee werkgevers, de EO en de Ikon, hielp ook al niet. Uiteindelijk belandde Blom drie weken geleden in de ziektewet. Zijn vijfdaagse werkweek én de veeleisende zorg voor Jasmijn hebben hem even gesloopt.

Blom en zijn vrouw - die vier dagen werkt - hebben ook nog een gezonde dochter van anderhalf jaar. Bij haar vallen zorg en opvoeding op een natuurlijke manier in elkaar. Bij Jasmijn is het louter zorgen. Ze is een zorgenkindje dat vorig jaar twintig keer op de spoedeisende hulp belandde. "Ik heb daardoor een alertheid ontwikkeld. Ik ben voortdurend waakzaam, beducht voor elk telefoontje, ook als ik aan het werk ben."

Blom prijs zich gelukkig dat hij flexibel werk heeft. "Als ik overdag thuis moet zijn voor als iemand bijvoorbeeld de rolstoel komt aanpassen, dan haal ik dat 's avonds in. Het maakt niet uit of ik overdag of 's nachts om half vier monteer. Dat kan ik thuis doen." En de Ikon gunde hem destijds na de geboorte van Jasmijn bijna een maand 'bevallingsverlof'.

Maar toch wringt er inmiddels iets, denkt Blom. "Vrienden, werkgevers, ze willen zo graag dat het goed gaat. Maar ze vergeten dat het niet overgaat als je een meervoudig gehandicapt kind hebt dat thuis woont. Je verzwijgt ook tegen collega's dat je tijdens het weekend in het ziekenhuis was. Er wordt veel van je gevraagd als mantelzorger. We zoeken de balans, maar we worstelen er constant mee."

Dan heeft hij het nog niet eens over de vijftien mensen die betrokken zijn bij het zorgteam van Jasmijn. Dat varieert van verpleegkundigen van het kinderdagverblijf tot de kinderarts, van ergotherapeut tot diëtist. Dat vraagt ook tijd. "Je hebt er een enorme taak bij. De overheid wil dat mensen meer thuis verzorgd worden. Maar men snapt niet dat dit niet kosteloos gaat. Wij hebben onze familie, vrienden en buren al ingevlogen. Moeten we er nog meer mensen bij vragen? Ik denk het niet."

Blom hoopt over een tijdje weer aan het werk te gaan. En dat hij beter aanvoelt wat voor hem een goede combinatie van werk en zorg is. Of, zoals de Ikon-directeur tegen hem zei: "Je moet zelf wel aangeven wat je nodig hebt".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden