Gesleep met vluchtelingen is toch nog niet afgelopen

Vrijwilligers brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid. Beeld anp
Vrijwilligers brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid.Beeld anp

Ook in het nieuwe jaar moet een grote groep vluchtelingen elke paar dagen van sporthal naar sporthal verkassen en slapen op opklapbedjes. Dat terwijl het Rijk en gemeenten hadden afgesproken dat het rondrijden met bussen met vluchtelingen door het land per 1 januari afgelopen zou zijn.

In dat akkoord van eind november staat een heel aantal afspraken om de verhoogde asielinstroom het hoofd te bieden. Gemeenten worden via provinciale 'regietafels' aangespoord snel nieuwe locaties te vinden. De eerste deadline verstrijkt deze week.

Vóór 1 januari moeten er 12.500 extra noodopvangplekken geregeld zijn, voor drie tot zes maanden, zodat er geen crisisopvang (bijvoorbeeld in sporthallen, voor enkele dagen) meer nodig is. Want niemand wil dat gesleep met vluchtelingen.

Tekort
Dat doel wordt niet gehaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa). Sinds eind oktober zijn er zo'n 7300 extra noodopvangplekken bij gekomen. Er is dus nog een tekort van ruim 5000, constateert Coa-woordvoerder Jan-Willem Anholts. "Dit zijn wel dagkoersen, het kan snel gaan." Ook zijn er voorbereidingen voor nieuwe plekken in Loon op Zand en Oldambt. Maar zelfs als je die meetelt, blijft er een gat van 3000 over.

Duidelijk is: ook ná de jaarwisseling zal crisisopvang nodig zijn. Zeker als je bedenkt dat de uitstroom uit de azc's nog steeds stokt en de instroom van nieuwe vluchtelingen in Nederland hoog blijft: duizend per week.

Een tweede deadline ligt iets verder weg: 1 februari. Dan zullen volgens het bestuursakkoord de plannen rond moeten zijn voor maar liefst 30.000 extra plekken voor langdurige opvang (voor een jaar of langer), gelijkelijk verdeeld over de provincies. Die lat ligt veel te hoog. Er zit geen schot in nieuwe plannen voor azc's: het aantal is nog hetzelfde als een paar maanden geleden, meldt het Coa.

'Er gebeurt vreselijk veel'
Dat wil zeggen: voor zover bij de organisatie bekend is. Pas als op lokaal niveau alles helemaal in kannen en kruiken is, telt het plan voor het Coa mee, zegt Anholts. En dan mis je wat er in de maak is. Neem Flevoland. Een woordvoerder van de Commissaris van de koning bevestigt dat er inderdaad nog geen nieuwe locatie is geregeld, maar er wordt volgens hem wel druk over onderhandeld. "Gelukkig ligt februari nog ver weg."

Flevoland zoekt zijn heil niet alleen in nieuwe locaties. De provincie, die al op vier azc's vluchtelingen onderdak biedt, wil bestaande opvang uitbreiden. En dan kom je aan de 1000 tot 1500 extra plekken, aldus de woordvoerder. Genoeg is dat niet: per provincie moeten er 2500 komen.

Jan-Willem Anholts van het Coa wil gemeenten en provincies niets verwijten. "Ik weet dat er op de achtergrond heel hard gewerkt wordt. Er gebeurt vreselijk veel. Kijk maar naar afgelopen jaar. We zijn van 30 naar 80 locaties gegaan. Dat is gigantisch."

Vandaag in Trouw een interview met Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden