Update

Geslaagde testvlucht Orion: de eerste stapjes naar Mars?

null Beeld Joe Raedle/Getty Images/AFP
Beeld Joe Raedle/Getty Images/AFP

Vandaag om 13:07 Nederlandse tijd begon de Orion aan zijn eerste testvlucht buiten de atmosfeer. Om 17:29 plonsde hij, volgens schema, weer in de Grote Oceaan. Het startschot van een nieuw tijdperk voor de ruimtevaart: de Amerikanen hopen over een jaar of twintig voet op Mars te kunnen zetten.

Sinds de Space Shuttle in 2011 met pensioen ging, waren de Verenigde Staten een beetje afgezakt als grootmacht in de ruimte. Voor het transport van astronauten naar het internationale ruimtestation ISS waren ze afhankelijk van Russische technologie.

Of het nu tot een nieuwe space race komt, zoals de Sovjetunie en de Verenigde Staten die in de jaren vijftig en zestig uitvochten, valt nog te bezien. Maar opmerkelijk is het wel, dat de Amerikanen zich precies op een moment dat de spanningen met Rusland weer oplopen, weer nadrukkelijk manifesteren als ruimtegrootmacht.

De ambities zijn groot: deze testvlucht was nog onbemand. Maar uiteindelijk hoopt de Nasa over ongeveer tien jaar astronauten af te zetten op een asteroide. En nog weer tien jaar later, ergens na 2030, als eerste Mars te bereiken.

Maar voor het zover is, werd de lancering van de testvlucht gisteren eerst afgeblazen. Er ging iets mis met het aftellen, en de wind stond niet gunstig.

De eerste twee rondjes rond de aarde leken vandaag wel een succes. De Orion steeg op tot zo'n 5800 kilometer hoogte, en landde met behulp van parachutes op de aangegeven plaats. Het ruimteschip kwam met een snelheid van zo'n 30.000 kilometer per uur de dampkring binnen, wat tot enorm hoge temperaturen leidt. Vooraf waren de Amerikaanse ruimtewetenschappers benieuwd hoe de hitteschilden die test zouden doorstaan: dat lijkt allemaal goed te zijn gegaan.

"Niet alles zal goed gaan, maar alles wat wel goed gaat betekent dat we weer een risico onder controle hebben gekregen met dit voertuig", sprak Charles Bolden van ruimtevaartorganisatie Nasa, voorafgaand aan de lancering nog voorzichtig. Na de plons in de oceaan was het commentaar van de Nasa uitbundiger: "There's your new spacecraft, America"

De Orion tijdens de landing, met drie parachutes. Beeld AP
De Orion tijdens de landing, met drie parachutes.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden