'Gesjoemel met zorggeld voor gehandicapte'

Klokkenluiders beginnen meldpunt

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Binnen grote instellingen voor verstandelijk gehandicapten verdwijnen jaarlijks "tientallen miljoenen euro's" in de organisatie, hoewel dat geld bedoeld is voor de zorg aan de gehandicapten zelf. Dat is fraude, of op zijn minst oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld, zegt voorzitter prof. dr. Egbert Schroten van de stichting Klokkenluiders in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

Zijn organisatie stelt al jarenlang misstanden in die sector aan de kaak en slaat nu alarm bij de Tweede Kamer, die vandaag begint aan de bespreking van het budget voor langdurige zorg. Daarbij komt onder meer de fraude in de zorg aan de orde. Het gaat niet om geknoei met pgb-gelden of declaraties van medisch specialisten, maar om zorg in natura, die een instelling aanbiedt.

De stichting Klokkenluiders bundelde en analyseerde ruim vijftig telefoontjes en brieven van ouders van verstandelijk gehandicapten en zette hun klachten in een brief aan alle fracties op een rijtje. Zo wordt niet alleen geld dat is bedoeld voor een individuele cliënt weggesluisd voor andere doelen, ook wordt zorg in rekening gebracht die niet kan worden geboden, bijvoorbeeld 24-uurszorg hoewel er overdag geen personeel is. Ook wordt vaak onnodig een hogere indicatie aangevraagd en toegewezen, zonder dat er extra zorg komt.

Misbruik is moeilijk te achterhalen, laat staan te bewijzen, merkt emeritus hoogleraar christelijke ethiek Schroten op. "De Fiscale opsporingsdienst zei ons dat een effectieve controle op de besteding van gemeenschapsgelden in de verstandelijke gehandicaptenzorg braakliggend terrein is. Des te erger omdat alle insiders weten dat er fraude in de zorg is. Iedereen weet het, maar niemand weet hoe het aan te pakken."

Toch gebeurt er wel wat, zegt VVD-Kamerlid Bas van 't Wout. Zijn partij riep twee jaar geleden mede het toenmalige kabinet op maatregelen te nemen. Zo loopt er bij het Centrum indicatiestelling zorg, dat aanvragen beoordeelt, een proefproject waarbij medewerkers bij eerste aanvragen op huisbezoek gaan of mensen uitnodigen op het spreekuur. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat niet genoeg. "Ik heb er keer op keer op gehamerd: haal de opsporingsdiensten Fiod en Siod erbij. Mijn indruk is dat fraude nul komma nul prioriteit heeft, hoewel het om miljarden kan gaan."

De stichting Klokkenluiders opent in januari op haar website een meldpunt waar vermoedens van fraude kunnen worden gemeld.

DE VERDIEPING Verstandelijk gehandicapten zien miljoenen verdampen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden