Gesjoemel met achterstandsgeld

Inspectie: Scholen verstrekken 'bewust' foute gegevens over opleidingsniveau ouders

Basisscholen sjoemelen met de gegevens van achterstandsleerlingen. Daardoor hebben zij dit schooljaar ten onrechte zo'n 50 miljoen euro aan overheidsgeld weten binnen te slepen. Dat blijkt uit steekproeven van de Onderwijsinspectie. Minister Van Bijsterveldt wil de zaak grondig uitzoeken, kondigt zij aan in een brief die binnenkort aan de Kamer wordt gestuurd.

Al jaren krijgen basisscholen extra geld voor leerlingen met laag opgeleide ouders, tot ruim twee keer zoveel als voor andere kinderen. Om voor dat geld in aanmerking te komen, moeten schoolbesturen zelf gegevens over het opleidingsniveau van ouders verzamelen en doorgeven aan het ministerie van Onderwijs. Het ministerie keert dat geld vervolgens uit. Een school kan dus geld verdienen door ouders een te lage opleiding toe te dichten.

Volgens de onderwijsinspectie gebeurt dat vaak, per ongeluk of met opzet. De inspectie waarschuwde daar een paar jaar geleden ook al voor en het bedrag dat ermee gemoeid is, is intussen flink gestegen. In 2009 ging het om 15 miljoen euro, inmiddels is dat bedrag ruimschoots verdriedubbeld.

De inspectie gelooft niet langer dat de fouten louter te wijten zijn aan ingewikkelde regels waarvan scholen niet goed op de hoogte zijn. "Er zijn schoolbesturen die we al eens op de vingers hebben getikt en die daarna gewoon zijn doorgegaan met het verstrekken van foute gegevens", zegt Annette Roeters, inspecteur-generaal van het onderwijs.

In haar jaarlijkse onderwijsverslag maakt de inspectie daarom nu voor het eerst melding van 'bewust' onjuist verstrekte informatie. Hoeveel schoolbesturen zich daaraan schuldig maken, kan de inspectie niet zeggen, omdat ze op dit terrein alleen steekproeven doet. De regels rond het achterstandsgeld gaan uit van vertrouwen tussen overheid en school, licht Roeters toe. "Dat vertrouwen is beschaamd. Heel spijtig en naar."

Van Bijsterveldt wil met behulp van de uitkomsten van het nu aangekondigde onderzoek aan de slag. "Belastinggeld moet terechtkomen bij de achterstandsleerlingen voor wie het bedoeld is", zegt een woordvoerster van de minister.

De inspectie besteedt in haar verslag vooral aandacht aan de kwaliteit van leraren. Een flink deel van hen beheerst de vaardigheden niet die de basis van het vak zijn, stelt de inspectie vast.

NEDERLAND 9

Onderwijsinspectie: Veel leraren beheersen hun vak niet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden