Gesis en gescheld moeten eindigen

ROTTERDAM - De letterlijke tekst blijft nog geheim. Want, voorziet het bestuur van Feyenoord, als je die nu al prijs geeft 'weigeren juist de supporters die we willen bereiken gegarandeerd dat pamflet aan te pakken'.

Voor het competitieduel tegen Volendam, morgen in de Kuip, zorgt Feyenoord voor een opmerkelijke Nederlandse primeur, zij het dat de aanleiding dubieus is en de trots daarover ontbreekt. Alle naar schatting 20 000 bezoekers krijgen een pamflet uitgereikt waarin bestuur en spelers stelling nemen tegen het aanwakkerende racisme op de (zij-)tribunes. En achter de doelen zijn borden geplaatst met teksten, die eveneens als aanzet dienen om racisme de kop in te drukken. Massale spreekkoren over Joden, sissende gaskamergeluiden, het moet eindelijk afgelopen zijn in de Kuip, vinden de spelers en het bestuur van Feyenoord.

"Het mooiste zou zijn als deze eenmalige actie voldoende is" , zegt Fred Blankemeyer, manager van de Rotterdammers. "Maar daar gelooft niemand in, was het maar waar. De actie van morgen krijgt zeker een vervolg, zij het telkens op een andere manier. Let maar op als we woensdag in Luzern voor de Europa Cup spelen en als we binnenkort datzelfde Luzern, Go Ahead Eagles en Ajax thuis ontvangen. Als club willen wij de gemeenschap en de voetbalwereld duidelijk maken dat we stelling tegen het racisme nemen. Ons streven is dat de ene buurman de ander op de schouder tikt, als die zich aan racisme te buiten gaat. Ik vind 'sociale controle' rot woorden, maar die kant moet het toch op."

Het initiatief om supporters met hun laakbare gedrag te confronteren, heeft Feyenoord genomen in nauw overleg met de politie. Het Rotterdamse korps worstelt als geen ander met de vraag hoe het inmiddels bijna traditioneel .

orden voetbalracisme kan worden ingedamd. De druppel die de emmer deed overlopen was het wangedrag van duizenden supporters tijdens de onlangs gespeelde Europa Cupwedstrijd van Feyenoord tegen het Israelische Hapoel Petach Tikva. Het gesis vanaf de tribunes en het massale 'kankerjoden' deden de trommelvliezen bij deze gelegenheid extra pijn. De UEFA deelde de Rotterdammers er een reprimande voor uit, zonder overigens zelf een oplossing voor het probleem aan te dragen.

De politie van het bureau Groot IJsselmonde, dat de gang van zaken in de Kuip op de voet volgt, is blij met de actie die Feyenoord nu gaat voeren. Preventieve maatregelen vindt de korpsleiding veel nuttiger dan een strafrechtelijke aanpak. In een rapport, naar aanleiding van het duel tussen Feyenoord en Hapoel, wees plaatsvervangend chef F. Visser van bureau IJsselmonde haarscherp de zere plek aan waar het de eventuele aanpak van voetbalracisten betreft. "Het is is onmogelijk om 30 000 supporters of meer aan te houden" , stelde Visser in de rapportage vast.

De KNVB, volgens de politie bij uitstek de instantie die maatregelen tegen het racisme van stal moet halen, lijkt in navolging van Feyenoord bereid de mouwen op te stropen. De bond heeft een werkgroep opgericht, waarvan onder meer Jan Masman - de vice-voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal - en een vertegenwoordiger van de Nederlandse Sport Federatie deel uitmaken. De werkgroep komt donderdag voor de eerste maal bijeen. "Eerst zullen de problemen rond het racisme in kaart worden gebracht" , vertelt KNVB-woordvoerder Rob de Leede. "Pas dan bekijken we of en zo ja welke maatregelen genomen kunnen worden. Verwacht van ons niet op heel korte termijn een pakket van maatregelen. Maar de actie van Feyenoord is de aandacht zeker waard. Als KNVB zijn we heel benieuwd naar het effect ervan."

De Leede noemt de kans, dat de werkgroep zal adviseren de wedstrijden te staken die ontsierd worden door racisme, op voorhand klein. "Twee jaar geleden, toen zich tijdens Ajax-Feyenoord een bomincident voordeed, was die roep er ook al. Maar stel zo'n maatregel maar eens aan de politie voor. Hoe krijg je pakweg 40 000 mensen zonder incidenten uit een stadion? Het lijkt me ondenkbaar dat de oplossing voor het racisme in het staken van wedstrijden zal worden gezocht."

Manager Fred Blankemeyer van Feyenoord hoopt dat de actie van zijn club morgen al succes heeft. "Het gekke is alleen, dat bezoekers die 'Joden, Joden' roepen, het niet uitgesproken tegen deze mensen hebben. Ze riepen het ook toen onlangs SVV/Dordrecht op bezoek kwam. En als Ajax in de Kuip speelt, scanderen zij het omdat het Amsterdammers zijn. Dat maakt het probleem zo verdraaid ingewikkeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden