Gesink zoekt in Spanje de coureur in zichzelf

Ronde van Spanje | Voor LottoNL-Jumbo is deze Vuelta een kwestie van uitzitten, en hopen op een beter 2017.

De serene tred van Robert Gesink verraadde tot in elke vezel zijn gemoedstoestand in de Ronde van Spanje. Een ronde die voor hem geen prijzen zal opleveren. Om klinkende munt is het de 30-jarige klimmer dan ook niet te doen. De Vuelta moet Gesinks revanche in 2017 schragen.

Op de top van Monte Naranco bij finishplaats Oviedo kijkt een groot Christusbeeld neer op de binnendruppelende renners. Gesink zag er gisteren ontspannen uit, alsof de berg zijn verlossing markeerde. Hij werd 45ste op ruim drie minuten van winnaar David de la Cruz, die Spanjes schaamte wat dragelijker maakte. Het waren tot de etappe van gisteren louter buitenlanders die in de Vuelta etappes wonnen.

De Spaanse besognes en de schermutselingen in het algemeen klassement gaan aan Gesink voorbij. Hij staat op de 59ste plek. Daarmee is de Varssevelder overigens beste Nederlander. Gesinks beslommeringen zijn van een andere orde. Hij zoekt de coureur in zichzelf. Ergens in juni liet Gesink dat gevoel op het asfalt achter nadat hij in Zwitserland ongelukkig ten val kwam.

De Ronde van Zwitserland zou zijn afsluitende voorbereiding zijn voor de Tour de France. Het liep zoals bekend anders. Een zware hersenschudding hield hem wekenlang aan de kant. Het is eigenlijk pas sinds begin deze maand dat de kopman van LottoNL-Jumbo weer aan koersen kon denken. Daarmee was ook alles gezegd.

Voorafgaand aan de Tour de l'Ain, eerder deze maand, kon hij hooguit drie dagen achtereen pijnvrij trainen. "Ik herstelde nauwelijks", bekende hij terugkijkend. Het was tot vorige week sowieso nog maar de vraag of Gesink de Vuelta zou kunnen voltooien. Hij is inmiddels hoopvol gestemd over de slotrit in Madrid over twee weken. "Ik ben blij dat ik weer fiets. Mijn doel is de Vuelta als basis te gebruiken voor volgend jaar."

Gesinks primaire doel was Steven Kruijswijk in de bergen bijstaan in de loodzware laatste week. Maar na het afhaken van laatstgenoemde vanwege een sleutelbeenbreuk mag Gesink zich volledig richten op zijn herstel. En wellicht een ritzege.

Daar komt veel meer bij kijken, waarschuwt hij voor al te rooskleurige verwachtingen bij hemzelf en het thuispubliek. "Iedereen denkt dat je zoiets wel even flikt. Maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet." Als hij kansen ruikt dan is het toch vooral tijdens die laatste dagen in Spanje, met zware bergetappes. Zijn enige kans is een vroege vlucht en hopen dat Froome, Quintana en Contador hem de dagprijs gunnen.

2017 moet niet alleen Gesinks revanchejaar worden. Kruijswijk zal deze Vuelta zo snel mogelijk willen vergeten. Dat geldt nog meer voor LottoNL-Jumbo, de ploeg van beide kopmannen. De formatie toonde zich alles behalve een prijspakker. Alleen Kruijswijk (Giro d'Italia) kreeg de handen op elkaar. Lars Boom, terug van een tweejarige uitstap bij Astana, moet straks het voorjaar kleuren. Om de klassementsambities van Kruijswijk in Italië kracht bij te zetten, keert ook Stef Clement terug op het oude nest.

Kruijswijk kan verder rekenen op de diensten van de Belgische klimmer Jurgen Van den Broeck. Niet voor niets trok de ploeg de afgelopen weken ervaren coureurs aan, dertigers met koersbagage. Toen Kruijswijk in mei in de Giro de roze leiderstrui verspeelde, bleek hoe kwetsbaar hij was in de bergen, overgeleverd aan zichzelf.

Ronde van Spanje. Negende etappe, Cistierna - Oviedo (Alto del Naranco): 1. De La Cruz (Spa) 164 km in 3.47.56, 2. Devenyns (Bel) 0.27, 3. Moser (Ita) 0.33, 4. Luis León Sánchez (Spa) 0.51, 46. Gesink 3.25

Algemeen klassement: 1. De la Cruz 33.46.24, 2. Quintana 0.22, 3. Valverde 0.41, 4. Froome 0.49, 59. Gesink 35.14

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden