Gesink is niet langer een eenling in de ploeg

Met schijnbaar gemak stuurt hij door de hectiek van de Tour

Er is deze Tour de France een tweede Robert Gesink opgestaan. Het beeld van de in zichzelf gekeerde renner die bij tegenslag een extra muur om zich heen trok, heeft Gesink ingeruild. Hij is ontspannen. Dat mag je een kunst op zich noemen, in deze hypergestresste ronde die zo'n beetje elke dag nieuwe uitvallers eist.

Gesink had de naam van brokkenpiloot. Er ging geen jaar voorbij zonder valpartij. Gisteren ging hij voor het eerst deze ronde onderuit. Stijn Devolder maakte een zwieper in de neutralisatiezone vlak na de start van de zevende etappe in Livarot. Gesink zag Normandië even vanuit een ander perspectief.

De 29-jarige kan erom grinniken, uittrappend op een hometrainer bij de bus. "We waren nog niet eens gestart en ineens lag ik op de grond." Zijn fiets incasseerde de meeste schade. "Mijn stuurlint zit nu vastgemaakt met wat tape."

"Robert heeft een geweldige week achter de rug", constateert ploegleider Frans Maassen. Gesink waagt zich niet aan grootse woorden. "Ik ben deze dagen goed doorgekomen."

Maassen zag de 29-jarige als beloftevolle coureur de rangen van de Raboploeg doorlopen. Als iemand Gesink kan schetsen, dan is het de oud-coureur, in deze Tour tweede ploegleider bij LottoNL-Jumbo. "Robert zit echt goed in zijn vel."

Rijdt er in de Tour een heel andere Gesink? Hij moet er hard om gieren als hem de vraag wordt gesteld. "Dat zegt iedereen. Ik voel mij echt niet anders."

De mensen om hem heen vertellen een ander verhaal. Privésores, de dood van zijn vader, een hartoperatie en botbreuken hebben hem getekend. In de goede zin des woords. Hij absorbeert het leven op afstand. Om het botweg te zeggen, ze maken hem de pis niet meer lauw.

"Robert straalt plezier uit", zegt Maassen. "Was hij in het verleden nogal eens gestrest of eigenlijk meer gespannen, hij oogt hier ontspannen."

Gesinks nervositeit stuitte voorheen op onbegrip en onvermogen bij zijn ploeggenoten. Bauke Mollema wond zich weleens op over Gesink wanneer die zich zonder overleggen in een aanval stortte. Maassen beaamt dat Gesink inmiddels veel beter in de ploeg ligt. "Hij is meer één met z'n ploegmakkers. Gesink vertrouwt op zijn beurt inmiddels ook veel meer op de mannen."

Het is een wisselwerking. Gesinks negatieve energie sloeg soms over op de ploeg", weet Maassen. "En je zag aan Robert dat het hem energie kostte. Hij maakte zich druk om wat er op zijn broodje zat, om maar wat te noemen. Dat heeft hij nu niet meer."

Zijn gemoedstoestand lees je af aan zijn manier van rijden in Frankrijk. Bij Gesinks ploeg LottoNL-Jumbo bemerken ze de transitie als hun kopman naar voren rijdt, wringend door de piepkleine gaatjes. Hij is één met de voortrazende meute, niet langer meer de eenling die zich buiten de hartslag van het peloton ophield.

Renners rijden in de grootste wielerwedstrijd tien centimeter dichter op elkaar dan in andere koersen. Gesinks wegbereider Bram Tankink verbaasde zich deze week in BN De Stem over het schijnbare gemak waarmee zijn kopman door de benauwde hectiek stuurt. "Zo heb ik hem nog niet meegemaakt. Het is werkelijk een wereld van verschil."

"Gesink zat altijd wel van voren maar het ziet er relaxter uit", is Maassen opgevallen. "In het verleden reed hij toch meer geforceerd op een of ander manier."

In alle etappes eindigde Gesink bij de eerste dertig. Hij ontwijkt valpartijen en als het peloton breekt zit hij voorin. Hij haalt zijn schouder op als hem gevraagd wordt wat hem dat zegt. "Helemaal niets."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden