Geschrokken Van der Staaij vraagt Claudia de Breij op de koffie

Claudia de Breij. Beeld ANP Kippa
Claudia de Breij.Beeld ANP Kippa

SGP-leider Kees van der Staaij en cabaretière Claudia de Breij gaan snel 'een goed gesprek voeren'. De twee kregen gisteren onenigheid nadat De Breij de politicus op Twitter voor vuil en vies had uitgemaakt en hem 'brand toch in de hel' had toegewenst.

Jeroen Visser

De SGP vindt dat de niet-biologische moeder van een lesbisch stel niet moet worden erkend als moeder. De Breij is het daar niet mee eens en stuurde gisterochtend een boze tweet de wereld in. Later nuanceerde ze haar woorden ietwat. Ze noemde de uitspraken van Van der Staaij 'liefdeloos, onverdraagzaam en kwetsend'.

Op Twitter regende het gisteren de hele dag reacties op zowel de uitspraken van De Breij als het SGP-standpunt. Vanmorgen nodigde de SGP-leider De Breij uit voor 'een kopje koffie en een goed gesprek'. De Breij reageerde meteen en accepteerde het aanbod. Ze twitterde: 'Heel graag, @keesvdstaaij. Ik heb er ook nog eens een nachtje over geslapen en dit lijkt me het beste wat we kunnen doen. DM over details?'

Paria
Volgens SGP-woordvoerder Menno de Bruyne is de fractie verbaasd over alle negatieve reacties die, al dan niet via Twitter, werden verstuurd. 'Al die reacties, het doet wel wat met je', aldus De Bruyne. Hij noemt de gang van zaken 'de abortusrel in madurodamformaat'. Tijdens de verkiezingscampagne kwam Van der Staaij in opspraak vanwege uitspraken over abortus na verkrachting.

Toch is de SGP nu verbaasd over de felheid van de reacties. 'Wij nemen een standpunt in dat overeenkomt met de wet, maar toch worden we behandeld als een paria. We zijn geschrokken van de snelheid waarmee na de invoering van het homohuwelijk de omslag in het denken heeft plaatsgevonden', aldus De Bruyne.

De Bruyne meldde vanmorgen dat de Twitteracounts van zowel Van der Staaij als SGP-Kamerlid Roelof Bisschop gehackt zijn. Er werd daarom even getwijfeld of de uitnodiging per tweet wel echt was. Het is nog niet bekend wanneer de koffieafspraak tussen Van der Staaij en De Breij zal plaatshebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden