'Geschrokken' Shell belooft Nam steun bij bevingsschade

Shell in Pernis Beeld ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij Nam stopt met het uitkeren van dividend aan zijn beide aandeelhouders, Shell en Exxon. Bovendien zal Shell Nederland haar dochterbedrijf steunen bij het nakomen van haar financiële verplichtingen in Groningen. Daarvoor wil het olieconcern ook garanties afgeven aan minister Eric Wiebes (economische zaken).

Shell maakte dit gisteren bekend, na aanhoudende onrust. Deze krant onthulde zaterdag dat het oliebedrijf de Nam op afstand heeft gezet door de zogeheten ‘403-verklaring’ in te trekken. Diverse deskundigen stelden daarop in Trouw dat Shell hierdoor niet meer aansprakelijk is voor schulden van de Nam die het gevolg zijn van rechtshandelingen, zoals schikkingen en overeenkomsten over de vergoeding van aardbevingsschade. Het leidde bij Tweede Kamerleden en in Groningen tot woedende reacties.

Het olieconcern verklaart nu ‘geschrokken’ te zijn van de berichtgeving. Shell Nederland zal ‘als aandeelhouder alles wat in haar vermogen ligt blijven doen’ om gedupeerden in het aardbevingsgebied bij te staan. Het opschorten van de dividenduitkering moet ervoor zorgen dat de Nam financieel gezond blijft.

Deze toezegging van Shell is opmerkelijk. Aanvankelijk deed het bedrijf het intrekken van de 403-verklaring af als iets procedureels. Vervolgens vertelde directeur Marjan van Loon van Shell Nederland bij ‘Nieuwsuur’ dat ‘alle partijen heel hard hun best doen’ om alle schade te vergoeden. Ze sprak niet over garanties.

Ongenoegen bleef

Het ongenoegen in Den Haag bleef. Shell was maandagochtend onderwerp van gesprek tijdens het wekelijkse overleg tussen de premier, vicepremiers en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. De Tweede Kamer besloot unaniem Van Loon op het matje te roepen.

Die hoorzitting gaat morgen door, ondanks de nieuwe beloften van het olieconcern. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt: “Wij willen letterlijk van Shell horen: ‘wij zijn aansprakelijk’. Zodat Shell zich straks niet achter juridische slimmigheidjes kan verschuilen.”

Wiebes heeft gisteren laten weten dat het kabinet ‘geen reden heeft om te twijfelen aan het kunnen nakomen door de Nam van haar verplichtingen’. De minister wijst op de jarenlange goede samenwerking en op het intrekken van de dividenduitkering. “Er mag geen twijfel bestaan bij gedupeerden in Groningen dat hun schade zal worden vergoed(...), nu en in de toekomst.”

De Nam betaalde in 2016 469 miljoen euro uit aan zijn twee aandeelhouders. Dat stond gelijk aan 89 procent van de behaalde winst, een zeer hoog percentage. Volgens de Nam was de dividenduitkering over 2016 ‘prudent’ en ‘normaal’. Ook in 2017 is er dividend uitgekeerd, maar de Nam wil niet zeggen hoeveel.

De hoge dividenduitkering wekte verbazing omdat de Nam voor forse kosten komt te staan. Er liggen duizenden claims van Groningers die schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Daarmee zijn vele miljarden euro’s gemoeid. Een deel van die kosten is voor rekening van de aardoliemaatschappij. Als de Nam geen dividend meer betaalt, houdt het meer geld over voor andere zaken, zoals eventuele uitkering van schadevergoedingen. Mede door de hoge dividenduitkeringen is het eigen vermogen van de Nam laag. Shell Nederland heeft een eigen vermogen van 2,9 miljard euro.

Het olieconcern meldde gisteren niet welke garanties het aan Wiebes wil afgeven. Achter de schermen wordt daar wel druk over onderhandeld. Het kabinet, de Nam en lokale overheden in Groningen proberen al maandenlang tot overeenstemming te komen over hoe het verder moet met de schadeafhandelingen. Deze liggen sinds vorig jaar april stil. Het nieuwe schadeprotocol wordt nog deze week verwacht, mogelijk vandaag al.

Lees ook: De Nam: melkkoe van Nederland, zonder vet op de botten
En: 
Verbijstering in Tweede Kamer over Shell

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden