Geschrokken kerken houden de deuren toch open tijdens de dienst

Dat christelijke kerken doelwit van terreur kunnen zijn - daar waren de Nederlandse kerken zich ook vóór afgelopen dinsdag al van bewust. Maar ook na de gijzeling in de kerk van het Franse stadje Saint-Étienne-du-Rouvray, waarbij priester Jacques Hamel werd vermoord, lijken de grootste Nederlandse kerkgenootschappen er niet over te twijfelen: we gaan van onze kerken geen vestingen maken, de deuren gaan niet op slot.

Niet dat er geen bezorgdheid is, vertelt Marloes Nouwens-Keller van de Protestantse Kerk in Nederland. Integendeel. "In de afgelopen weken nam het aantal telefoontjes met vragen van plaatselijke gemeenten toe. Het onderwerp veiligheid leeft binnen de kerken. Mensen zijn bezorgd. Ze vragen: moeten de kerkdeuren tijdens een dienst op slot?"

Die vraag raakt aan de essentie van wat kerken zijn, vertelt Nouwens-Keller. "Onze kerken zijn open, gastvrije gemeenten, waar iedereen naar binnen mag lopen. Over het antwoord op die vraag moet dus eerst goed nagedacht worden, voor we besluiten tot verdere actie."

De rooms-katholieke kerk is er al uit: tijdens de mis gaan de deuren niet op slot, vertelt Anna Kruse van de Nederlandse kerkprovincie. "Maar we zijn wel geschrokken. Vooral ook omdat de gijzeling in Frankrijk gebeurde tijdens een mis. Dat vinden we heel erg. Het zet ons zeker aan het denken maar wij treffen op dit moment geen maatregelen."

Als het aan Hans Zuidwijk van het bisdom Utrecht ligt, volgen die ook niet. "Naast allerlei praktische bezwaren geeft het op slot doen van de deuren tijdens een mis totaal het verkeerde signaal. Je moet principieel blijven en zeggen: die kerk is open voor iedereen die binnen wil. Dat is al eeuwenlang zo en moet niet veranderen. Wij doen daarmee wat God van ons vraagt. We geven niet toe aan mensen die het daar niet mee eens zijn."

Koster Vera Houtzager van de Sint Lambertuskerk in Rotterdam is het daar mee eens. Toch is dat niet altijd makkelijk. Ze vertelt over een incident van een aantal jaren geleden waarbij een verwarde man de kerk binnendrong tijdens een dienst, terwijl hij 'Allahu akbar' riep. "Dat was schrikken. Maar ook toen hebben we niet paranoïde gereageerd en allerlei wachtposten voor de ingang gezet. Nuchter blijven is het beste."

Beveiligers voor de deur van de PKN-kerken zijn in de nabije toekomst ook niet te verwachten, zegt Nouwens-Keller. "Het is verstandig bij dit onderwerp stil te staan, zonder meteen een bunker van iedere kerk te maken. Maar vooralsnog verandert er niets: de deuren blijven open."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden