Geschrapte kamerkandidaten krijgen erelintje uit Turkije

De drie Turks-Nederlandse kamerkandidaten die vanwege hun opvattingen over de Armeense genocide van de lijsten van het CDA en de PvdA zijn geschrapt, krijgen van de Unie van de Turkse parlementariërs de titel ’ereparlementariër’.

door Erdal Balci

Dat heeft de voorzitter van de parlementariërsbond TPB Hasan Korkmazcan gisteren bekendgemaakt. Het erelidmaatschap van de TPB is uitzonderlijk. Een van de weinigen aan wie het is verleend, is Rauf Denktash, de president van het door Turkije gesteunde noorden van Cyprus. Korkmazcan zei dat het besluit van de raad alleen nog aan de algemene vergadering op 4 oktober voorgelegd gaat worden. Maar dat lijkt slechts een formaliteit.

Korkmazcan haalde tijdens een persconferentie flink uit naar de twee partijen die Erdinc Sacan (PvdA) en Ayhan Tonca en Osman Elmaci (beiden CDA) van hun lijsten hebben gehaald. „We zien nu het ware gezicht van de politieke partijen in Nederland. Het gaat hier om partijen die als de nieuwe instituties van racisme fungeren. Ze hebben de drie Turkse politici het recht van het kiezen en gekozen worden ontnomen. Onze landgenoten hebben weliswaar afstand moeten doen van het kamerlidmaatschap, maar door hun houding hebben ze laten zien dat ze deel uitmaken van een cultuur die de menselijke waarden voorop stelt”, aldus Korkmazcan.

Een dag eerder verklaarden de Turkse parlementsvoorzitter Bülent Arinc en het Turkse ministerie van buitenlandse zaken al dat ze vierkant achter de drie Turks-Nederlandse politici te staan.

Turkse kranten besteden veel aandacht aan de kwestie. Hürriyet had gisteren de foto van PvdA-kamerlid Nebahat Albayrak op de voorpagina staan. Volgens de krant is zij het volgende doelwit van de ’Armeense lobby’. De krant kopt met ’De grote schande van Nederland’, eerder in de Turkse pers gebruikt voor de kwestie rondom het asbestschip Otapan. Binnenin heeft Hürriyet het over een ’zwarte dag voor de Nederlandse democratie’.

Op de nationalistische internetsite www.habera.com beweert columnist Veyis Güngör dat het de bedoeling is om Turken te verhinderen mee te doen aan het politieke leven. Güngör vermoedt een complot waarin Trouw, Nova en het CDA centraal staan. De Turkse berichtgeving rept met geen woord over de website www.siyaset.nl, waarop de drie kandidaat-parlementariërs maandenlang systematisch het standpunt van hun partijen over de Armeense genocide aan hun laars lapten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden