Geschorste neuroloog mild gestraft

Vonnis tegen veroordeelde specialist Sanders biedt collega Jansen Steur hoop

Verkeerde diagnoses en foutieve medicatie kosten een neuroloog in Breda niet zijn complete artsentitel. Dat kan goed nieuws zijn voor die andere neuroloog die voor de rechter staat, Ernst Jansen Steur.

Het regionaal tuchtcollege in Eindhoven verklaarde vanochtend alle klachten gegrond die de Inspectie voor de Gezondheidszorg had gedeponeerd over neuroloog Evert Sanders. Deze koos in het Amphiaziekenhuis in Breda voor behandelingen tegen multiple sclerose die ongewoon waren, zonder dat goed te onderbouwen. Zonder goede indicatie kregen patiënten medicijnen die forse bijwerkingen hadden. Hun statussen werden slecht bijgewerkt en ze werden slecht geïnformeerd. Bovendien deelt het tuchtcollege - met daarin collega-medici - de mening van de inspectie dat Sanders geen kritisch zelfinzicht heeft. De neuroloog werd begin dit jaar geschorst door het ziekenhuis in Breda. De inspectie eiste bij de tuchtrechter de zwaarste straf, namelijk dat Sanders geschrapt zou worden uit het artsenregister.

Een werkgroep van de vakvereniging voor neurologen schreef een kritisch rapport over 21 patiëntendossiers, maar gaf wel aan dat deze mogelijk niet representatief zijn voor de praktijk van Sanders, die een grote groep patiënten behandelde. De tuchtrechter neemt die lezing over en schrapt de neuroloog niet uit het register, maar wil dat hij vanaf nu alleen maar onder toezicht van een andere arts zijn werk doet. Als hij in de toekomst duidelijk kan maken dat hij weer zelfstandig kan werken, kan hij opnieuw een volledige registratie aanvragen. Het argument van Sanders dat zijn collega's hem niet ondersteunden en dat de meerderheid van de moeilijke MS-patiënten op zijn bord kwam zonder dat hij extra tijd kreeg, kan volgens de tuchtrechters geen excuus zijn. De advocaat van Sanders toonde zich verheugd over deze afzwakking van de eis en gaf aan dat Sanders weer aan het werk wil. De inspectie wil niet op de zaak ingaan. Beide partijen kunnen beroep aantekenen bij het Centraal Medisch Tuchtcollege.

Voormalig collega van Sanders, Ernst Jansen Steur, kreeg gisteren op de vijfde dag van de strafzaak in Almelo ervan langs van een expert. Die zou de 41-jarige man waarbij Sanders alzheimer als diagnose stelde onder meer vanwege taalproblemen, eerst naar de logopedist hebben gestuurd. Een van de patiënten bij wie dementie was geconstateerd vroeg zijn vrouw hem te verlaten, omdat hij geen toekomst meer zou hebben. Jaren later bleek de diagnose onjuist.

Het oordeel over zijn collega Sanders werpt de vraag op of Jansen Steur eigenlijk wel moet vrezen voor de allerhoogste straf: definitief verlies van zijn artsentitel. Dat is de eis in de tuchtzaak die ook tegen hem loopt. De tuchtrechter gaat daarmee niet snel akkoord, laat de zaak-Sanders zien - zelfs als foutief medisch handelen bewezen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden