Geschorst, maar niet definitief gevloerd

Fifa-voorzitter Sepp Blatter en Uefa-baas Michel Platini staan gedwongen acht jaar aan de kant. Maar corruptie is niet bewezen, dus is het de vraag of met hun straf echt de grote schoonmaak in de top van het voetbal begint. Blatter zelf wil zijn naam gezuiverd zien.

"I'll be back." Oftewel: Ik kom terug. Met die woorden nam Sepp Blatter gisterochtend afscheid bij een persconferentie in Zürich, waar de Fifa-voorzitter voor het eerst reageerde op de straf die hem is opgelegd door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Blatter (79) werd, net als Uefa-voorzitter Michel Platini, voor acht jaar geschorst. De preses zou een illegale betaling van 1,8 miljoen euro hebben gedaan aan Platini.

Blatter, die de betaling toegaf maar spreekt van een 'administratieve fout', reageerde met cynisme op de straf. "Laat me zeggen dat het me spijt", zei hij. "Het spijt me dat ik, als voorzitter van de Fifa, nog steeds een boksbal ben. Het spijt me voor het voetbal, het spijt me voor de Fifa, maar ik heb ook medelijden met mezelf vanwege de manier waarop ik behandeld word."

Blatter, sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond, toonde zich strijdvaardig op de drukbezochte persconferentie. De Zwitser liet weten in beroep te gaan tegen de straf die hem is opgelegd. Hij gaat zijn schorsing aanvechten bij het internationaal sporttribunaal Cas en zal, indien nodig, ook gebruikmaken van het Zwitserse recht. "Als je in Zwitserland voor acht jaar geschorst wordt, moet je wel iets heel ergs hebben gedaan", hield Blatter zijn toehoorders voor. "Ik ben voor acht jaar geschorst, maar voor wat?"

Volgens de ethische commissie hebben Blatter en Platini misbruik gemaakt van hun positie, waarbij ze hun eigen regels bepaalden. Blatter maakte zich volgens de rechter schuldig aan belangenverstrengeling en het ongeoorloofd fêteren van leden. Corruptie en omkoping konden niet worden bewezen door de ethische commissie.

Het is de vraag hoe krachtig daarmee het oordeel is. En in het verlengde daarvan of dit ¿ met de vragen die het toch ook oproept, en die Blatter en Platini met hun juristen graag zullen stellen ¿ de doorbraak tot een grote schoonmaak in de besmeurde voetbalpolitiek kan zijn.

Wel staat vast dat Blatter en Platini het voetbal in diskrediet hebben gebracht. En daarmee raakte ook voetbalbond KNVB in verlegenheid. KNVB-voorzitter Michael van Praag stak in augustus nog zijn hand in het vuur voor Platini. "Ik kan u garanderen dat hij brandschoon is", zei Van Praag voor de camera van Fox Sports.

Die garantie lijkt weinig waard. Nu Platini in een juridisch gevecht verzeild is geraakt, is het moeilijk voorstelbaar dat de Fransman op 26 februari kan meedoen aan de nieuwe presidentsverkiezing bij de Fifa.

Dat moet het startsein worden voor een zuivere, transparante en ethische wereldvoetbalbond. Begin deze maand werd daartoe al een eerste aanzet gedaan. De Fifa presenteerde toen allerlei hervormingen, waaronder een maximale ambtstermijn van twaalf jaar voor de voorzitter, meer vrouwen aan de top en een duidelijke scheiding tussen de politieke en uitvoerende taken van de wereldvoetbalbond. Blatter liet al weten zich niet beschikbaar te stellen voor een nieuwe termijn. Hij acht zichzelf te oud.

Blatter wil nu, voor zover het nog kan, zijn naam gezuiverd zien. "Michel Platini en ik worden ervan beschuldigd dat we leugenaars zijn, maar dat is niet waar", foeterde Blatter gisteren, die nog in memorie bracht dat hij niet in het strafbankje had gezeten als het WK van 2022 was toegewezen aan Amerika (en niet aan Qatar). Volgens Blatter is dat het begin geweest van een complot tegen hem van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

Michel Platini

21 juni 1955, Joeuf, Frankrijk

Oud-voetballer van AS Nancy, Saint-Etienne en Juventus.

Was organisator/ lobbyist voor het WK 1998 in Frankrijk.

Sinds 2002 werkzaam voor de Uefa.

Initiatiefnemer van Financial Fair Play.

Was voorstander van meer deelnemers aan het EK voetbal (van zestien landen eerst naar nu 24 deelnemende landen).

8 oktober 2015: voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie vanwege het mogelijk aannemen van smeergeld.

21 december 2015: voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de Fifa.

Sepp Blatter

10 maart 1936, Visp, Zwitserland

Sinds 1975 werkzaam voor de Fifa.

Was groot voorstander van een WK in Afrika, wat in 2010 ook plaatsvond in Zuid-Afrika.

Boekte met de Fifa in 2014 een jaaromzet van 1,87 miljard euro.

Stichtte met Nelson Mandela Goal4Africa om kinderen uit Afrika te laten sporten en onderwijs te geven.

2 juni 2015: vier dagen na zijn herverkiezing besloot Blatter op de stappen als Fifa-voorzitter.

8 oktober 2015: voor 90 dagen geschorst door de ethische commissie vanwege een betaling aan Platini.

21 december 2015: voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de Fifa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden