Geschokt Nederland

Nóg een politieke moord in Nederland, kopt The Economist deze week. Het artikel is vergezeld van een foto van de Dam op de dag van de moord op Theo van Gogh. Voor de tweede keer in korte tijd heeft een angstaanjagende moord de Nederlandse bevolking getraumatiseerd, schrijft het Britse blad. De eerste keer hoopten de Nederlanders nog dat het een eenmalig absurd incident was. Maar nu verkeert het land, dat bekendstaat om zijn liberale en tolerante houding, in een shocktoestand.

Nederlanders zijn bang geworden verder te moeten leven in een land waar geweld een manier is om meningsverschillen te beslechten, schrijven de Britten. De angst neemt verder toe vanwege de moeizame relatie met de Marokkaanse minderheid. Het integratieproces is mislukt, zo regi streert het blad. Die ontdekking door de Nederlanders komt in een tijd waarin de sociale banden tussen de oorspronkelijke inwoners van Nederland broos zijn.

Het blad blikt terug op de overwinning van Bush. De Republikeinse president doet er goed aan zich vanaf nu meer te richten op pragmatische antwoorden dan ideologische, schrijft The Economist. Bush moet het verdeelde Amerika verenigen en niet louter denken aan zijn eigen belang: het bereiken van een plaatsje in de geschiedenisboeken. De herkozen president moet doen wat goed is voor de VS. De huidige (economische) problemen van het land zijn gigantisch: pensioenen kunnen mogelijk in de toekomst niet betaald worden.

De mega-uitgaven aan de oorlog tegen het terrorisme liggen hieraan ten grondslag, schrijft het blad. De komende vier jaar heeft Bush ook grote buitenlandse problemen: van Iran tot Soedan en van Noord-Korea tot Israël. Het ontslaan van Donald Rumsfeld zou een goed begin kunnen zijn van een nieuwe politieke termijn. Alleen zoiets kan in de toekomst dramatische gebeurtenissen als illegale detentie op Guantánamo Bay, mishandeling van Iraakse gevangenen in Aboe Ghraib, en verzet vanuit Falloedja voorkomen, aldus The Economist.

Ook Time ('nog eens vier jaren') en Newsweek ('hoe hij het deed') blikken terug op de overwinning van Bush. Newsweek herinnert de lezer eraan dat een president in oorlogstijd in Amerika nog nooit is weggestemd. De overwinning van Bush was dus vanuit de geschiedenis te voorspellen, schrijft het Amerikaanse blad.

Het blad Time richt zich op de overwinnaar Bush die een verdeeld Amerika als hoofdprijs heeft gekregen. Niemand weet, zo schrijft het blad, waar Bush op de eerste werkdag op 20 januari mee komt. Ook blijft het gissen hoe de herkozen president binnenlandse problemen aan gaat pakken.

Het land heeft een nieuw sociaal beleid nodig. Om dat te realiseren hebben de VS geld nodig, veel geld. Maar dat is er nauwelijks na de aanvallen op Afghanistan en Irak.

Newsweek weidt ook uit over de schulden van Amerika. Onder het kopje 'wat Bush moet doen voor de dollar', maakt het hoofd van het stelsel van centrale banken in de VS, Alan Greenspan, zich zorgen over een scherpe val van de munt. Gebeurt dat, dan loopt het handelstekort op naar 500 miljard dollar, het overheidstekort naar 415 miljard. Bush zijn belastingvoorstellen zullen leiden tot grotere tekorten, voorspelt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden