Geschokt Frankrijk vreest polarisatie
Frankrijk is opnieuw keihard getroffen door terrorisme. In Nice en in de media klinkt harde kritiek op de aanpak door de regering.
Een verlengde noodtoestand, extra grensbewaking en de militairen op straat mogen nog een tijd blijven. Op deze manier wil de Franse regering de burger geruststellen. Maar in Nice maakt de herhaling van zetten geen indruk.
"Wij zijn nog niet lang niet klaar met het terrorisme", zei president François Hollande gisteren in Nice. Frankrijk is voor de derde keer in anderhalf jaar getroffen door terroristisch geweld, de kleinere aanslagen niet meegerekend, en volgens velen komt het opnieuw uit radicaal-islamitische hoek. Maar onder de aanwezigen klonk boe-geroep.
Dezelfde maatregel
Dat verbaast Thierry Martini geen moment. Martini is manager van een hotel niet ver van de Promenade des Anglais waar de terrorist met zijn truck minstens 84 slachtoffers maakte. Hij heeft geen enkel vertrouwen in zijn regering. "Ze komen met precies dezelfde maatregelen als na november en ook nu zeggen ze weer dat onze democratie zal overwinnen. En het eindigt steeds weer met nieuwe moordpartijen, het houdt maar niet op."
Hij pakt er een rekenmachine bij. "Met de 84 doden van gisteren en die van november in Parijs, 130, en die van januari vorig jaar, 18, kom ik op 232 doden."
Oorlog
Frankrijk in oorlog met terreur? laat Martini alsjeblieft niet lachen. Als dat zo was zou Salah Abdeslam - de enige overlevende van het commando van november - niet een eigen fitnessruimte hebben in de gevangenis, maar in een donker hol wegkwijnen. "Wij zijn veel te slap voor een oorlog."
Het is een geluid dat je veel hoort in Nice en in Franse media. Wij reageren op hun barbarij met bloemen, kaarsen en tweets. En velen bedenken ondertussen zelfs nog allerhande excuses die van daders slachtoffers van een onrechtvaardige samenleving maken. 'Terwijl we het monster', zoals Pascal Bruckner schrijft in de krant Le Figaro, 'niet moeten willen begrijpen maar vernietigen. Omdat het anders ons vernietigt.'
Tegelijk groeit onder een groot deel van de bevolking de angst voor toenemende interne spanningen bij een hard optreden. "Dit heeft niets met de islam te maken. Het is belangrijk dat de mensen dat niet gaan denken", zegt Saïda Salhi in café Vitis. Salhi was een paar weken geleden tijdens de ramadan opeens het middelpunt van een nationale rel toen ze werd geslagen door een man die haar verweet alcohol te schenken. Op beelden van een beveiligingscamera van het café is te zien dat zij hard tegen de grond gaat.
Olie op het vuur
Enkele van de stamgasten in Vitis menen dat het nu vooral zaak is dat politici geen olie op het vuur gooien, zoals de lokale grootheid Christian Estrosi dat volgens hen vaak heeft gedaan. Estrosi, nu regiopresident van Provence-Alpes-Côte d'Azur en eerder burgemeester van Nice, waarschuwde eerder voor een vijfde colonne. De vijand is onder ons, zo wilde hij maar zeggen.
Ook het hoofd van de Franse inlichtingendienst DGCI, Patrick Calvar, voorspelde onlangs nog een confrontatie tussen extreem-rechtse groeperingen en islamisten. Volgens Calvar is een dergelijk treffen zelfs onvermijdelijk. "De radicalisering van de samenleving als geheel baart mij zorgen", zei Calvar tijdens een hoorzitting voor een parlementaire enquêtecommissie die vorige week een rapport publiceerde.
Het doemscenario van een gewelddadige confrontatie tussen bevolkingsgroepen is al vaker aangekondigd in Frankrijk. Maar het is tot nu toe nooit uitgekomen.