Geschilderde lofzang op het Wad

Wat maakt iemand tot een bevlogen tekenaar van vogels? Beeldend kunstenaar Erik van Ommen (1956) kan zich die ene cruciale ervaring nog levendig voor de geest halen. In 'Het Waddenatelier', de jubileumuitgave ter gelegenheid van zijn dertigjarig kunstenaarschap, en tevens zijn dertigste boek, haalt hij die herinnering op.

"Ik weet nog dat ik op de lagere school met mijn ouders op vakantie was op Texel. Daar zag ik voor het eerst bewust boven het wad een groep steltlopers vliegen die opgejaagd werden door een slechtvalk. De zwenkende bol vogels, verschietend van kleur tegen de achtergrond van een imposante wolkenlucht en een uitgestrekte vlakte, het maakte een geweldige indruk op me. Dat moment heeft me betoverd en daardoor ben ik fanatiek vogels gaan tekenen en schilderen."

En daar is hij nooit meer mee opgehouden. Het ene na het andere natuurboek van zijn hand verscheen, zoals 'De zwaluwen van Singraven', 'De ijsvogels van de Hunze' en 'Mijn pastorietuin'. Na boeken over Vlieland, Texel en het Lauwersmeer verliet Van Ommen in 1995 zijn geliefde wad. Hij reisde naar de Verenigde Staten, Japan, Lapland, Namibië, Gambia, India, Falsterbo (Zweden), Extremadura (Spanje), Lesbos, Israël en Helgoland, het Duitse eiland in de Noordzee. Overal waar hij komt, schildert en tekent hij vogels en andere dieren in hun natuurlijke omgeving. Bij voorkeur werkt hij buiten, 'en plein air'.

In 2012 trok de kunstenaar zich opnieuw terug op de Wadden. Een jaar lang werkte hij regelmatig in de leegstaande kazerne op Vlieland, met de Noordzee op een paar honderd meter afstand, kwelder en wad op loopafstand, achter de kazerne de Vliehors en de vogelrijke Kroonspolder voor de deur. Zo ontstond het idee voor 'Het Waddenatelier'. Dit jubileumboek, waarin hij terugkijkt op zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar in de afgelopen dertig jaar, is een ware lofzang op het Wad geworden. Originelen van de olieverven, pentekeningen, aquarellen en etsen uit het boek worden momenteel tentoongesteld in Slot Zeist.

Cokky van Limpt

Het Waddenatelier. Illustraties Erik van Ommen, tekst Wilma Brinkhof. KNNV Uitgeverij i.s.m Vogelbescherming Nederland. ISBN 9789050114509. 160 pag. 39,95 euro.

Het Afrikaanse Waddenatelier verschijnt gelijktijdig met Het Waddenatelier. Dit 'multi-touch iBook' omvat een video- en fotoverslag van de reis die Erik van Ommen maakte naar de Afrikaanse Wadden in Mauretanië, op zoek naar de grote stern. ISBN 9789050114561. Tot 1/9 gratis te downloaden via iBooks en iTunes. Na 1/9 8,99 euro.

Jubileumexpositie van Erik van Ommen met originele schetsen, etsen en tekeningen uit 'Het Waddenatelier', foto's en videobeelden. Tot 9/6 in Slot Zeist; van 15/6 t/m 15/8 in Atelier Brink2, Vries.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden