Geschikte pleegouders vind je overal

Alleenstaanden, ouderen, homo's: iedereen kan de zorg voor pleegkinderen op zich nemen

Ron Dissel de Boo (52) kijkt bedenkelijk naar de hard ronddraaiende Octopus. "Daar ga ik niet in, dan word ik kotsmisselijk", zegt hij. Zijn man Aad (57) durft het wel aan, samen met pleegkinderen Hanae (9) en Michael (21), die een verstandelijke beperking heeft. "Papa, het ging vet hard! Ik ben duizelig!", roept Michael na afloop tegen Aad.

Het gezin Dissel de Boo, dat behalve uit Michael en Hanae uit nog vijf kinderen bestaat, is niet het enige pleeggezin dat dit weekeinde in pretpark Walibi Holland tussen de achtbanen rondloopt. Alle pleeggezinnen in Nederland hebben een vrijkaartje gekregen als blijk van waardering voor hun werk.

En dat werk is hard nodig. Kinderen die al dan niet tijdelijk weg moeten bij hun ouders worden minder vaak in een opvangtehuis met professionals gestopt. Jeugdzorg heeft liever een pleeggezin. Het aantal pleegkinderen is sinds 2000 dan ook verdubbeld naar 25.000. Pleegzorg Nederland begon vorige maand een actie om de bijbehorende pleegouders te werven.

In Walibi werd dit weekeinde ook het boek 'In huis en hart' gepresenteerd, met portretten van pleeggezinnen. Schrijver Tim de Jong, zelf pleegvader, vond het boek nodig omdat hij merkte dat er veel misverstanden bestaan over de pleegzorg. "Mensen denken bijvoorbeeld dat het hetzelfde is als adoptie."

En onbekend maakt onbemind, denkt De Jong. "Het pleegouderschap is voor veel meer mensen weggelegd dan gedacht wordt. Alleenstaanden, ouderen, maar ook homostellen: men denkt vaak: ik kom vast niet in aanmerking." Voor Pleegzorg Nederland reden om hun campagne te richten op juist die mensen.

Was de kinderwens voor De Jong en zijn vrouw in het begin de grootste drijfveer om pleegouder te worden, nu is daar iets bijgekomen. "Nederland is een welvarend land. Toch zijn er zo veel kinderen die niet bij hun ouders kunnen wonen, door verslaving, psychiatrische problemen of ziekte. Dan kun je zeggen: jammer, iedereen heeft zijn eigen problemen. Maar ik vind dat je dan als samenleving verantwoordelijk bent voor die kinderen die het anders niet redden."

Maar kan iedereen pleegouder zijn, zoals de campagne probeert aan te tonen? In principe wel, zegt Ron Dissel de Boo. "Als respect en begrip voor het kind maar voorop staan. Ze kunnen bij wijze van spreken best wel eens de lamellen van het plafond rukken. Maar ze mogen boos zijn, ze mogen verdrietig zijn. Accepteer ze zoals ze zijn. Al help je ze zo maar drie maanden, zij herinneren zich dat als een mooie tijd."

Campagne voor 3500 nieuwe pleegouders
Er zitten twee keer zoveel kinderen in een pleeggezin als in 2000, en het aantal pleegkinderen stijgt nog steeds. En daarmee zijn er ook meer pleegouders nodig. Daarom begon Pleegzorg Nederland vorige maand de campagne 'Ontdek de pleegouder in jezelf'. Afgelopen zaterdag bleek dat er tot dusver vijfduizend informatiepakketten zijn aangevraagd. Boven verwachting, zegt Moniek Streng van Pleegzorg Nederland. Het betekent niet dat er gelijk vijfduizend pleeggezinnen bijkomen. Streng: "Een aantal aspirant-pleegouders dat de verplichte cursus doet, komt er dan achter dat het niets voor hen is." Uiteindelijk hoopt Pleegzorg Nederland met de campagne 3500 nieuwe pleegouders te werven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden