Geschikt of ongeschikt? Het houdt de Kamerleden bezig

Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas, Ingrid Weel

'Maarten is groter dan John, John is groter dan Jaap. Is Maarten kleiner, gelijk aan of groter dan Jaap?' Alle kandidaat-Kamerleden van GroenLinks kregen deze vraag voor zich tijdens de 'knullige assesments', zoals Kamerlid Mariko Peters ze per ongeluk noemde in het bijzijn van een NOS-journalist.

Peters studeerde Japanse literatuur en rechten aan de Universiteit van Kyoto en aan de International Christian University, haalde een Master of Laws aan de Columbia Law School van de Columbia University en werkte enige tijd als advocaat. Peters deed ook nog even een praktijkopleiding Europees mededingingsrecht aan de Grotius Academie en volgde een jaar een opleiding bij Clingendael.

En dan mag je na zes jaar Kamerlidmaatschap zo'n testje maken.

Opvallend trouwens dat ook Peters de rekentoets voor ogen heeft gehad. Het Kamerlid raakte vorig jaar in opspraak omdat ze misbruik van haar positie zou hebben gemaakt, ten faveure van haar vriend. Ze liet onlangs weten de Kamer te verlaten.

Naar eigen zeggen doet ze dat omdat ze weer zin heeft om andere dingen te doen. Waarom komt ze dan nog opdraven voor een assesmentdag met andere kandidaat-Kamerleden? Het is een raadsel; zelfs nu GroenLinks bijna alle interne partijkwesties schaamteloos openbaar maakt, inclusief de zwakke aspecten van de Kamerleden in spe.

Femke weg, sfeer weg
Het is misschien een aardig raadsel om in groepsverband op te laten lossen door GroenLinks-kandidaten tijdens een volgende assesment. Want aan een goede sfeer binnen de fractie heeft het sinds het vertrek van Femke Halsema nogal ontbroken. Liesbeth van Tongeren, ook niet de domste trouwens (rechten aan de VU, internationaal recht aan de UvA en directeur van Greenpeace), zegt hierover: "We hadden met de fractie de hei op moeten gaan, moeten praten over: 'Wie zijn we? Wat vinden we belangrijk? Wat is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing? Het is geen therapiegroep, maar het is belangrijk om elkaars voorkeursstijlen te kennen'."

Wellicht ook een aanrader voor het CDA, aangezien die fractie straks volloopt met nieuwkomers. Hoe zit de nummer twee, Mona Keijzer in elkaar? Wordt ze snel boos of heeft ze een engelengeduld? Kan ze goed delen of zit ze vol geheimen? Is ze boerenslim of hoogbegaafd?

Bij het CDA worden geen intelligentietesten afgenomen, maar moet je kennis van belangrijke nationale gebruiken hebben. Je kunt immers niet van inburgeraars wensen dat zij het Wilhelmus kunnen zingen, zoals CDA'er Sybrand van Haersma Buma twee jaar geleden voorstelde, en zelf niet verder komen dan 'Ben ick van Duytschen bloet'.

Het Wilhelmus hoort bij het Nederlanderschap, zei Van Haersma Buma destijds bij de presentatie van zijn notitie 'Kansrijk op weg naar burgerschap'. "Wat is er nou mooier dan dat op de naturalisatieceremonie tientallen nieuwe Nederlanders het Wilhelmus zingen?' Immigranten hoeven van het CDA niet het hele volkslied uit hun hoofd te leren, vers één is genoeg, eventueel met vers zes.

Foutje? Bedankt
De CDA'ers hebben de hele zomer om te oefenen. Want morgen is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer. Het reces duurt tot 4 september. Dat is geen vakantie, benadrukken ze zelf: de vergaderloze periode zit vol werkbezoeken.

Deze zomer komt daar ook de verkiezingscampagne bij. Vooral de fractievoorzitters kunnen dan laten zien wie echt het slimste jongetje (of meisje) van de klas is. Kon SP-leider Roemer onlangs nog straffeloos tijdens een tv-interview er vijf miljard euro naast zitten wat de defensiebegroting betreft, in augustus zijn fouten niet meer geoorloofd.

We hoeven nog maar even terug te denken aan voormalig PvdA-fractievoorzitter Job Cohen die de prijs van een brood niet wist, en iedereen is weer wakker. De huidige PvdA-lijsttrekker, Diederik Samsom, hoeft cijfermatige vragen trouwens niet te vrezen. Zijn manco zit er eerder in dat hij al weet dat Maarten groter is dan Jaap, nog voordat de vraag volledig is gesteld.

Plein 2 is er weer in september.

De slimste Kamerleden

1. Diederik Samsom (PvdA)

2. Pieter Omtzigt (CDA)

3. Ewout Irrgang (SP)

4. Ronald Plasterk (PvdA)

5. Marianne Thieme (PvdD)

6. Kees van der Staaij (SGP)

7. Stientje van Veldhoven (D66)

8. Ronald van Raak (SP)

9. Carola Schouten (CU)

10. Jesse Klaver (GL)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden