Geschiedenis

Woensdag 30 april 2014, gisteren dus, zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop de wereld door twee onthullingen werd verrast. Hoewel sterk van elkaar verschillend, leggen beide openbaringen iets bloot van de historische figuren over wie ze gaan: Adolf Hitler en Mark Rutte. Om met de belangrijkste onthulling te beginnen: de Duitse Führer sloop in zijn buitenverblijf in het Beierse Berchtesgaden bijna iedere nacht naar de keuken, om een stukje 'Führerkuchen' naar binnen te werken.

Hij dacht dit stiekem te doen, maar de dienstmeiden hadden Hitler door en zetten speciaal voor hem een stuk appeltaart met noten op de keukentafel. En dit ging maar door tot 14 juli 1944.

Hitler was dus niet alleen een vegetariër die bij het eten lauw water dronk, maar ook een zoetekauw. Dit weten we nu dankzij de nu 89-jarige Elisabeth Breinreich, die in 1943 als kamermeisje in dienst van Hitler trad.

De onthulling over Mark Rutte komt van EU-president Van Rompuy. Volgens Van Rompuy raakte premier Rutte op 5 juni 2012, rond lunchtijd en na een wandeling in de tuin van het Catshuis, zwaar ontregeld. Verschillende omstanders die bij die lunch aanwezig waren, gebruiken de term 'geagiteerd' om de eigenaardige toestand te beschrijven waarin de premier verkeerde. Deze staat van agitatie, in medisch jargon bekend als 'zenuwachtige onrust', kon niet op het conto van bijzondere weeromstandigheden worden geschreven. Deze eerste juniweek was niet extreem warm maar juist te fris. Op die vijfde dag van de maand was het amper 15 graden en er blies een matige zuidwester. Desondanks raakte de premier der Nederlanden aan de kook toen Van Rompuy zijn plannen voor EU-hervormingen toelichtte. Rutte noemde de plannen een 'transferunie' en op het hoogtepunt van zijn agitatie dreigde hij om uit de eurozone te stappen. Hij, demissionair premier met beperkte macht, zou er dus voor zorgen dat met hem heel Nederland uit de euro zou stappen. De aanwezigen zouden op dat moment getwijfeld hebben of ze een ambulance moesten bellen. Volgens een van de aanwezigen had Rutte met een Poetin-pose meer indruk gemaakt. Bijvoorbeeld door Van Rompuy met het sluiten van de Nederlandse gaskraan te dreigen alsmede de annexatie van de Brusselse Wetstraat (Rue de la Loi). Maar uit de euro stappen, tja.

Niet alleen is dit uit democratisch oogpunt onmogelijk, want Rutte was ongetwijfeld bedekt met pek en veren in een plastic teil de Tweede Kamer uitgedragen. Maar het zou ook zoiets zijn als Nederland terugbombarderen naar het stenen tijdperk: gaarkeukens op iedere straathoek gegarandeerd, voor de rest van de 21ste eeuw. Van Rompuy antwoordde kalmpjes dat met Duitsland nog steeds in de eurozone 'deze actie zinloos zou zijn'.

Na deze woorden moet Rutte in een diepe coma zijn gezonken en het toetje hebben gemist. Daarom kon hij zich gisteren niets van zijn geagiteerde toestand van toen herinneren en ontkende hij stellig iedere vorm van eurodreiging op die frisse dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden