Geschiedenis op zakformaat

De historie van de wereld in een minimuseum

Om een collectie voorwerpen te huisvesten die letterlijk miljarden jaren omspant, heb je een fors museum nodig. Zou je denken. Maar het kan ook op zakformaat, bewijst de Amerikaan Hans Fex. Zijn mini-museum bevat fragmenten van meteorieten, een stukje tand van een Tyrannosaurus Rex, een brokje steenkool uit het ruim van de Titanic en een snipper folie van de Apollo 11.

Fex droomde al sinds 1977 van zo'n museum. Zijn vader, een vooraanstaand wetenschapper, nam in kunsthars gegoten archeologische vondsten mee uit Malta. De 7-jarige Hans vond ze prachtig en bedacht dat je op die manier een compleet minimuseum zou kunnen maken: een grootse collectie in een kleine ruimte, zoals hij het zelf noemt. Met collega's en vrienden van zijn vader brainstormde hij over het plan. Ze kwamen tot twintig objecten die per se in het museum zouden moeten komen en ze hielpen hem bij de aanschaf: versteend palmboomhout van Antarctica, mammoethaar, stenen van de London Bridge, een stukje linnen van een Egyptische mummie, een menselijke schedel en een brok Berlijnse muur.

Fex haalde van alle objecten een klein stukje af en goot deze fragmentjes in een perspex tablet. Met deze eclectische verzameling in de hand kun je de wereldgeschiedenis bespreken. Het ontstaan van de aarde wordt gesymboliseerd door een stukje meteoriet van 4,5 miljard jaar oud. De consumptiemaatschappij komt ter sprake bij een een stukje leer waarmee de Chrysler Cordoba in de jaren zeventig werd bekleed. "Je houdt tijd en ruimte letterlijk in je hand", zegt Fex enthousiast.

Er was echter een grote menselijke prestatie nodig om zijn droom van een minimuseum te laten uitkomen: de uitvinding van het internet. Daar kun je namelijk eenvoudig contact leggen met enthousiastelingen die geld willen steken in zo'n project, via crowdfunding. Toen Hans zijn idee voor het minimuseum eenmaal op donorwebsite Kickstarter had geplaatst, stroomden de dollars binnen - ruim een miljoen. Alle minimusea die hij van plan was te maken - hij biedt ze aan in drie formaten (en prijscategoriën) - zijn al verkocht. Maar gezien het succes van dit project, zint Hans Fex op een vervolg. Daarover houdt hij u, desgewenst, in een nieuwsbrief op de hoogte.

www. minimuseum.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden