'Geschiedenis herschrijven door vernielen koets? Bizar'

PERDIEP RAMESAR

Prinsjesdag brengt niet alleen discussies teweeg over de Troonrede, de Miljoenennota, het ceremonieel koningschap of de hoedjes van de vrouwelijke politici. De derde dinsdag van september blijkt ook oude wonden open te rijten. Zoals dit jaar bij de nazaten van de Afrikanen die in het koloniale verleden slaven waren van Nederland.

Een groep voorlieden, onder wie Kamerlid Harry van Bommel (SP) en collega Mariko Peters (GroenLinks), heeft via een opiniestuk in nrc.next betoogd dat een prent op het zijpaneel van de Gouden Koets (1898) echt niet meer kan. Dat paneel 'Hulde der Koloniën' (1891) kan wat hen betreft een plek krijgen in het Rijksmuseum. De schildering toont halfnaakte zwarte mannen en vrouwen die hun 'rijkdommen' aan het koningshuis aanbieden. "In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis", aldus Van Bommel en Peters.

Maar het gaat de auteurs natuurlijk niet alleen om dat schilderstuk. Nederland moet volgens hen 'ruimhartig excuses aanbieden aan de nabestaanden van de Nederlandse koloniale onderdrukking en het geweld dat daar soms uit voortkwam', zoals de Amerikanen en Australiërs hebben gedaan.

Onder de bezwaarmakers zijn ook Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden en Jeffry M. Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden. De laatste is onder meer bezig geweest met de kwestie-Rawagedeh. De eerste is bekend als bestrijder van vooroordelen over Afrikanen en hun nazaten. Zo streed Biekman in 2003 tegen 'het allesoverheersende beeld van Zwarte Piet'. Dat beeld toonde volgens haar Zwarte Piet als de slaaf van de blanke weldoener.

VVD-premier Mark Rutte noemt de oproep tot het verwijderen van het paneel op de Gouden Koets 'bizar'. "Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, daar ben ik niet voor."

Die antikoloniale discussie wordt verder gevoed door de strijd in de VS en Nederland naar aanleiding van 'Het Negerboek' van Lawrence Hill. Literatuurcriticus Amal Chatterjee legt vandaag in Letter&Geest uit waarom het woord 'neger', 'het N-woord', zo fout is dat je het niet in de mond moet nemen, en waarom 'Het Negerboek' tóch zo moet heten.

LETTER&GEEST 5

Het N-woord

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden