Gescheiden werknemer meldt zich vaker ziek

AMSTERDAM - Gescheiden werknemers en niet-westerse allochtonen zijn vaker ziek dan andere werknemers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het verzuim van gescheiden arbeidskrachten ligt op 7,4 procent van de werktijd. Dat is 1,7 procentpunt hoger dan voor werknemers die niet onder een scheiding gebukt gaan.

,,Waarom gescheiden werknemers zich vaker ziek melden, is nog niet nader onderzocht'', zegt Niek Weesie van ArboNed. Op basis van zijn persoonlijke ervaringen als bedrijfsarts concludeert hij dat een stabiele thuissituatie een belangrijke voorwaarde is om onder hoge druk te kunnen werken. ,,Door stress op het werk in combinatie met spanning op het thuisfront worden veel werknemers ziek'', zegt Weesie.

Ook Turkse en Marokkaanse werknemers zijn vaker ziek. Zij verzuimen 6,0 procent, terwijl het verzuim bij westerse allochtonen op 5,0 procent ligt en bij autochtonen op 4,5 procent.

Turkse en Marokkaanse werknemers doen veelal zwaar werk. Volgens Peter Boorsma van Branche Organisatie Arbo-diensten (BOA) is dat een van de belangrijke oorzaken voor de hogere verzuimcijfers. ,,Veel niet-westerse allochtonen verrichten slecht betaalde arbeid met een lage status'', zegt Boorsma. ,,Allochtonen moeten zich op de werkvloer dubbel bewijzen. Ze komen veel vooroordelen tegen. Stroeve communicatie en problemen met onderlinge acceptatie op de werkvloer, veroorzaken ziekteverzuim.''

Het verzuim neemt af met het loonniveau. Hoe hoger het loon, hoe lager het ziekteverzuim. Over de hele linie waren werknemers overigens minder vaak ziek, het verzuim daalde van 5,3 procent in 2002 naar 4,7 procent in 2003. Gemiddeld melden werknemers zich 1,3 maal per jaar ziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden