Gescheiden moeder voert woord voor Hamas

'Isra Almodallal aangesteld in een poging opener te zijn naar het Westen'

LISETTE VAN DE BURGWAL

De 23-jarige Isra Almodallal, gescheiden moeder van een vierjarig meisje, zal vanaf nu de boodschap van de militante islamitische beweging Hamas in de Gazastrook naar de rest van de wereld overbrengen.

Volgens Ihab Goessain, hoofd van de media-afdeling, is Almodallal aangesteld in een poging om "opener te zijn naar het Westen". Tegen Palestijnse staatsmedia zei hij: "Haar aanstelling past bij ons beleid om de rol van Palestijnse vrouwen in de Palestijnse kwestie te versterken".

Een half jaar geleden, toen Goessain in dienst trad, kwam meer nadruk te liggen op de rol van sociale media en de dialoog tussen Palestijnen en westerse landen. Ook dit maakte Almodallal, die vloeiend Brits-Engels spreekt, een geschikte kandidaat.

Almodallal is in veel opzichten niet zoals haar collega's. Zo staat er op haar bureau géén foto van de premier van Gaza en noemt ze het Joodse buurland van Gaza, Israël, en niet de zionistische entiteit, zoals de meeste anderen. "Ik ben geen Hamas. Ik ben een Palestijnse activist die van haar land houdt", zei Almodallal tegen persbureau AP. Wat haar betreft had ze net zo goed het woord kunnen voeren voor de concurrerende regering op de Westelijke Jordaanoever, zolang ze zich maar voor het Palestijns belang kan inzetten.

Almodallal woonde als tiener een aantal jaren in Groot-Brittanië en ging er naar de middelbare school. Terug in Gaza studeerde ze journalistiek aan de Islamitische Universiteit en werkte als verslaggeefster voor een lokale tv-zender. Zelf denkt ze "de westerse cultuur hierdoor beter te kunnen begrijpen". Praten over terroristische aanvallen van Hamas zit niet in haar portefeuille. Wel zegt Almodallal dat de Israëlische berichtgeving grotendeels niet klopt en de beweging een slechte reputatie geeft. "De westerse media beginnen zich te realiseren dat de Israëlische media met de feiten spelen. Nu moeten we ons inzetten om deze Israëlische leugens te ontmaskeren", zei ze tegen een Palestijnse website.

De nieuwe woordvoerster is het eens met de opvatting van Hamas dat de Palestijnen het gehele historisch Palestijnse gebied onder zich moeten krijgen, van de Middellandse Zee tot aan de rivier de Jordaan. Vanaf het moment dat Hamas in 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook, heeft de groep een conservatieve vorm van de islam voorgeschreven. Wat Hamas betreft mogen vrouwen bijvoorbeeld geen waterpijp roken of achterop de motor zitten. Wel mogen ze in Gaza voor de regering werken en autorijden.

Volgens Almodallal zijn er steeds meer vrouwen in Gaza die in de politiek, gezondheidszorg, media en het onderwijs werken. "Elke dag zien we dat vrouwen stappen vooruitzetten in de maatschappij", aldus Almodallal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden