Gescheiden inzameling op wc helpt milieu

Medicijnresten in urine vormen in toenemende mate een aanslag op het milieu. Een corporatie en een waterschap in Drenthe gaan de urine daarom gescheiden inzamelen en zuiveren.

Het proefproject vindt plaats in een nieuw complex seniorenwoningen in Sleen, waarvan de bouw in september begint. In de woningen worden speciale toiletpotten geplaatst die urine en ontlasting apart opvangen, de urine in het voorste gedeelte. De urine wordt opgeslagen in een depot en met een tankauto naar de rioolzuivering gebracht. Waterschap Velt en Vecht richt daar een laboratorium in voor onderzoek naar het zuiveren van de urine.

Daarbij gaat het er vooral om hoe medicijnresten, zoals antibiotica, röntgen-contrastmiddelen en tumorremmers uit de urine te verwijderen zijn. Door het toenemende medicijngebruik, onder meer door de vergrijzing, neemt de concentratie van deze stoffen in het rioolwater toe. „De zuiveringsinstallaties halen ze er nu maar zeer ten dele uit”, vertelt Bjartur Swart van ingenieursbureau Grontmij, dat bij het project betrokken is. „Daardoor belandt een groot deel uiteindelijk in het oppervlaktewater.”

Mede vanwege Europese regelgeving moet dat beter. Maar ál het afvalwater beter zuiveren is heel duur, terwijl urine nog niet één procent van het totaal bedraagt. „Het is dus veel efficiënter de urine apart in te zamelen en te reinigen”, zegt Swart. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: filteren, de schadelijke stoffen aan andere stoffen binden, of door ozon- en uv-behandeling in stukjes knippen.

Het Drentse initiatief maakt deel uit van het grotere project ’Het nieuwe plassen’ van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa). Die onderzoekt verschillende manieren om het afvalwater beter te zuiveren. Zo is urine ook een belangrijke bron van het fosfaat in afvalwater. In Den Haag wordt nu geprobeerd het fosfaat terug te winnen voor gebruik als meststof. Het is overigens, mocht de gescheiden inzameling op grote schaal worden ingevoerd, niet per se nodig alle urine apart op te vangen. Zestig procent, becijferden de universiteiten in Delft en Wageningen, is al genoeg voor een efficiënte zuivering.

Stap één was het uitproberen van de nieuwe toiletpotten voor gescheiden inzameling. Die zijn vorig jaar neergezet bij de dagbesteding van een zorgcentrum in Meppel en functioneren naar volle tevredenheid. Uitgangspunt is dat de gebruikers er zo weinig mogelijk van merken. Voor mannen zal de verandering niet helemaal opgemerkt blijven: zij moeten zittend plassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden