Geruchtmakende studie nu ook toegankelijk voor Indonesiërs

boek | Auteur Gert Oostindie hoopt dat Indonesische historici met een frisse blik gaan kijken naar het oorlogsverleden.

Het is leuk dat zijn boek 'Soldaat in Indonesië' volgende week in een Indonesische uitgave verschijnt, vindt Gert Oostindie. Veel belangrijker is volgens hem dat in dat land de discussie over de dekolonisatieoorlog die Nederland met revolutionairen uitvocht op gang komt. Om dat debat aan te jagen toert hij met medewerkers twee weken lang met lezingen en presentaties langs de grote universiteiten van het land.

'Soldaat in Indonesië' deed vorig jaar oktober, zoals zoveel boeken over de periode 1945-1949, het nodige stof opwaaien. De hoogleraar en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) maakte aan de hand van egodocumenten als brieven, dagboeken en memoires van Nederlandse soldaten een reconstructie van het soldatenleven in toenmalig Nederlands-Indië. Pijnlijke conclusie was dat oorlogsmisdaden als mishandeling, marteling maar ook fusillades veelvuldig voorkwamen.

Oostindie is pleitbezorger van een grootschalig en grondig onderzoek naar de dekolonisatieoorlog die uitbrak na de capitulatie van Japan. Telkens laait de discussie over de excessen begaan door Nederlandse militairen aan de ene kant, en de moorden op Nederlanders en Chinezen door de revolutionairen aan de andere kant, hoog op zonder dat de feiten hard zijn vastgesteld. Een van de redenen om zo'n onderzoek niet te starten, zo stelden achtereenvolgende kabinetten, is de weigerachtige houding van de Indonesische regering.

Oostindie hoopt dat zijn boek Indonesische historici zal aanzetten om na te denken over elementen die minder goed passen in hun lezing van de oorlog, zoals de excessen aan Indonesische kant. Hij wil met collega's praten over hun eigen onderzoek naar die periode en kijken naar mogelijke toekomstige samenwerking met het KITLV.

De presentatie van het boek is op 13 september in het Erasmushuis in Jakarta. Dan volgen er lezingen voor studenten en wetenschappers op de universiteiten van onder meer Bandung, Yogyakarta, Semarang, Malang en Surabaya.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden