Geruchten over slechte gezondheid Hugo Chávez

Chávez eerder deze maand tijdens een bezoek aan Cuba. Beeld afp
Chávez eerder deze maand tijdens een bezoek aan Cuba.Beeld afp

De ongebruikelijke stilte rond de Venezolaanse president Hugo Chávez, die elf dagen geleden werd opgenomen in een ziekenhuis op Cuba, heeft in het Zuid-Amerikaanse land geleid tot een golf van speculaties over zijn gezondheid. Dat komt mede doordat de artsen nauwelijks informatie geven over de situatie waarin Chávez (56) verkeert.

ANP

Wel werd bekendgemaakt dat het staatshoofd is geopereerd wegens een gezwel in zijn bekkenstreek. Regeringsfunctionarissen stelden dat het herstel van Chávez spoedig verloopt en dat hij vanuit het ziekenhuis in Havana, de hoofdstad van Cuba, leiding blijft geven aan zijn land.

Urenlange uiteenzettingen
Normaal gesproken doet Chávez vrijwel dagelijks van zich spreken met soms urenlange uiteenzettingen in tv-uitzendingen, via interviews en berichten op Twitter. Nu blijft het stil ondanks een gewelddadige gevangenisopstand en een energiecrisis in Venezuela, nieuwsontwikkelingen die Chávez in gewone doen altijd van commentaar zou voorzien.

'Het is allemaal erg duister, ondoorzichtig en mysterieus', analyseert Ignacio Avalos, hoogleraar sociologie aan de Centrale Universiteit van Venezuela. 'Als Venezolaan zou ik mijn twee nieren erop hebben verwed dat Chávez op zijn minst iets zou zeggen over wat er is gebeurd in de Rodeo gevangenis.' In dit detentiecentrum braken recentelijk ongeregeldheden uit. Zeker 25 gevangenen zouden om het leven zijn gekomen en de veiligheidsdiensten hebben de situatie nog altijd niet volledig onder controle.

Chávez verliet Venezuela op 5 juni. Hij begon toen aan een rondreis, die hem via Brazilië en Ecuador naar Cuba bracht.

Onkwetsbare imago
Volgens Luis Vicente Leon, hoofd van Datanalisis, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in opiniepeilingen, is het logisch dat de artsen en de regering weinig loslaten over de gezondheid van Chávez. De president wil zijn 'onkwetsbare' imago kost wat kost beschermen, aldus Leon, die er wel aan toevoegde dat Chávez zich snel moet laten zien, om te voorkomen dat de geruchtenstroom nog wildere vormen gaat aannemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden