Geruchten over islamitische school ontkracht

AMSTERDAM - De Amsterdamse islamitische basisschool As Siddieq staat de integratie van de leerlingen niet in de weg. Wel kan het godsdienstonderwijs stukken beter. En de school moet de banden met de radicale stichting El Tawheed 'heroverwegen'.

Dit stelt de onderzoekscommissie die de gemeente Amsterdam instelde na hardnekkige geruchten over banden tussen de school en fundamentalistische organisaties en gebrekkige integratie van de scholieren. De school wijst de laatste van die drie aanbevelingen af.

De inspectie van het onderwijs en de AIVD, toen nog BVD, hadden de gang van zaken op de school al eerder onderzocht. Gisteren werd het gemeentelijk rapport aangeboden aan de Amsterdamse onderwijswethouder Rob Oudkerk (PvdA).

In de lessen of in het lesmateriaal is niet te merken dat de school zich afzet tegen andersdenkenden, concludeert de commissie. Toch kan er nog meer worden gedaan om de leerlingen zich ook buiten de school thuis te laten voelen in Nederland. In de klas wordt er te weinig gesproken over de verschillende normen en waarden in de multiculturele samenleving.

Docenten van niet-islamitische huize hebben problemen met de kledingvoorschriften en de scheiding tussen mannen en vrouwen in de lerarenkamer.

De godsdienstles is nog te veel afhankelijk van het toevallige talent van de leerkracht, een punt dat volgens het laatste rapport van de landelijke onderwijsinspectie geldt voor het gros van de islamitische scholen. Inmiddels volgen de meeste godsdienstdocenten een cursus en Stichting Leerplan Ontwikkeling werkt aan een lesmethode.

Behalve het bordje 'islamitische basisschool' is er op de As Siddieq weinig terug te vinden van de eigen identiteit, zegt de commissie. Voor leerkrachten is niet altijd duidelijk wat wel of niet past of mag. Verder kunnen de contacten met andere scholen in de buurt beter.

Net als de onderwijsinspectie in het laatste onderzoek naar islamitische basisscholen dringt de Amsterdamse commissie aan om aan de verwevenheid tussen school en moskee een einde te maken. De moskee El Tawheed en de gelijknamige stichting kwamen de afgelopen jaren in opspraak door antisemitische en antichristelijke uitspraken van de bestuursleden die ook in het schoolbestuur zitten.

Vooral citaten in de pers van imam El Shersaby, tevens voorzitter van het schoolbestuur, brachten veel onrust teweeg.

Dat de commissie uitspraken doet over de connectie met El Tawheed is opmerkelijk, want na protesten van de school had Oudkerk toegezegd dat het gemeentelijk onderzoek dit punt buiten beschouwing zou laten.

F. Zaari van de As Siddieq, ook bestuurslid van El Tawheed, wees de aanbeveling om de banden met de moskee te herzien meteen af. ,,Tenzij bewezen wordt dat ze zich niet aan de wet houden. Er zijn in Nederland wel meer scholen die een sterke band hebben met een kerk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden