Gerucht over leuren om stemkaart verpest verkiezingen Heusden

Verdenking tegen drie kandidaten

VAN ONZE CORRESPONDENT

Het OM doet onderzoek naar drie kandidaten voor de Heusdense gemeenteraad. De drie, lid van twee partijen, zouden stemmen hebben geronseld. Een van hen is kandidaat voor Heusden Eén, zo maakte die partij zelf bekend. De gemeente houdt de naam van de tweede partij vertrouwelijk.

De verdenking tegen coalitiepartij Heusden Eén is gebaseerd op een enkele melding, stelt lijsttrekker Mart van der Poel. "Wij hebben een gesprek gevoerd met de kandidaat om wie het gaat, en op basis daarvan gaan we ervan uit dat het een onterechte beschuldiging is. Maar mocht het OM tot een andere conclusie komen, dan nemen we alsnog maatregelen."

De onderlinge verhoudingen tussen partijen zijn vorige week flink op de proef gesteld, volgens Van der Poel. Op internet circuleerden allerlei beschuldigingen. "Wij lopen een risico door naar buiten te komen. Maar we wilden niet liegen", zegt hij. Heusden Eén bracht het nieuws in een gezamenlijke verklaring met zeven van de acht Heusdense partijen. Ook de andere lijsttrekkers beloven daarin dat ze open zullen zijn over eventuele ronselbeschuldigingen. Met hun verklaring zetten de zeven meteen ook de achtste partij, Heusden Transparant, in het verdachtenbankje. Die partij deed niet mee aan het overleg. Lijsttrekker Frans van der Lee vindt het 'totaal verkeerd' dat burgemeester Jan Hamming vorige week in de media sprak over de meldingen van ronselen. "Hij had het vertrouwelijk moeten houden tot er meer bewijs was. Nu heeft hij de verkiezingen kapotgemaakt", stelt de lijsttrekker. "Als iedereen zegt: 'Het zal wel die en die zijn', en het kost je duizend stemmen, dan scheelt dat een zetel." Van der Lee vreest bovendien een lagere opkomst.

Of het zijn partij is, die beschuldigd is, wil Van der Lee niet zeggen. "Ik weet wel dat wij het niet gedaan hebben. Ik heb het alle kandidaten gevraagd. Als er iemand geronseld heeft, zet ik hem binnen twintig seconden uit de partij."

Op meer plekken doken beschuldigingen op, zoals in Valkenburg aan de Geul (Limburg) en in Bergen (Noord-Holland). In Soest (Utrecht) vertrok al een PvdA-lijsttrekker vanwege vermoed ronselen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden