Profiel

Gertjan Verbeek: Uitdagend, standvastig, doortastend en oprecht

Gertjan Verbeek tijdens de training van de selectie op het trainingscomplex van FC Twente.Beeld ANP

Gertjan Verbeek debuteert zondag tegen PSV als trainer van FC Twente. Een portret. ‘Hij zorgt voor een cultuuromslag.’

Veel supporters vonden het maar lang duren. Hoe kon het nu dat FC Twente en trainer Gertjan Verbeek - een op het eerste gezicht ideale combinatie - zo lang moesten onderhandelen voordat ze maandag een contract tot de zomer van 2019 overeenkwamen?

“Gertjan stelt constant vragen”, vertelt technisch directeur Jan van Halst. “Hij daagt mensen voortdurend uit, net zoals hij zichzelf voortdurend uitdaagt. Gertjan stelt gerichte vragen. Waarom doen we dit? Waar willen we naartoe? En waar staan we voor als club?”

Van Halst leverde de gewenste antwoorden. Hij was niet verrast door de vragen van Verbeek, die in Enschede de opvolger is van de ontslagen René Hake en tevens technisch manager wordt. “Als je met zo iemand om de tafel gaat, weet je wat je kunt verwachten”, stelt Van Halst. “Dan moet je je goed voorbereiden.”

Jan de Jonge, assistent-trainer van Verbeek, herkent de doortastende aanpak van zijn linkerhand. “Gertjan gaat recht op zijn doel af”, weet hij. “Maar wel met verstand van zaken. Hij beschikt over kennis en kunde, eigenlijk in alle facetten die tegenwoordig bij het voetbal komen kijken. Daarin is hij heel doortastend. Je moet hem wel heel erg overtuigen wil hij iets veranderen aan zijn visie.”

De Jonge werkte eerder met Verbeek samen bij SC Heerenveen en VfL Bochum, waar Verbeek in juli, nog voor de start van de competitie, werd ontslagen vanwege een meningsverschil over de te volgen koers. Duitsland en Verbeek leken voor elkaar geschapen. “Wie het hardst traint, blijft over in Duitsland”, vertelt De Jonge. “Anders val je af.”

Verbeek won in 2013 de KNVB-beker met AZ.Beeld ANP

Trainen

Harder trainen dus binnenkort bij FC Twente? De Jonge trapt meteen op de rem. “Nederland heeft zich altijd onderscheiden door creatief te zijn en ontwikkelingsgericht te denken. Dát moeten we weer terugkrijgen.” Van Halst: “Harder trainen vind ik zo’n containerbegrip geworden. Ik heb het liever over persoonsgebonden, meer specifiek trainen.” Verbeek liet gisteren weten het trainingsprogramma aan te passen bij FC Twente. Vanaf heden traint de selectie elke maandagochtend individueel en ’s middags in teamverband.

Ook bij AZ, waar Verbeek ruim twee seizoenen trainer was, eiste hij veel van zijn spelers, herinnert toenmalig assistent Martin Haar zich. “Niet alle spelers zagen meteen het nut van krachttrainingen in”, vertelt Haar. “Steven Berghuis (nu speler van Feyenoord, red.) heeft echt moeten lijden. Gertjan moest hem overtuigen. Later zag Steven ook in dat hij fitter en sterker werd door krachttraining.”

Haar, tegenwoordig trainer van Jong AZ, had een haat-liefdeverhouding met Verbeek, bekent hij. “Gertjan weet wat hij wil. Hij is eerlijk en oprecht naar de spelersgroep toe en laat zijn elftal herkenbaar voetbal spelen. Alleen, hij weigert concessies te doen. Daarom is het goed dat hij na twee, drie jaar naar een andere club gaat. Toen ik assistent van hem was, kwamen er regelmatig spelers bij mij klagen dat ze zo hard moesten trainen. Of dat niet iets minder kon? ‘Komt niets van in’, zei Gertjan, toen ik dat bij hem neerlegde. ‘Ze willen toch beter worden? Nou dan! Dan moeten ze harder werken.’ Reken maar dat hij voor een cultuuromslag gaat zorgen bij Twente.” Al zal het vaderschap - Verbeek werd in maart vader van een dochter - hem misschien verstandiger en milder hebben gemaakt, vermoedt Haar.

Dat Verbeek ooit trainer van FC Twente zou worden, was geen verrassing. Verbeek (55) groeide op in de Spartastraat te Enschede, op 500 meter afstand van Het Diekman, het toenmalige stadion van FC Twente. Daar keek hij naar zijn jeugdhelden Eddy Achterberg en Kick van der Vall. Ooit, hield Verbeek zich voor, ooit zou hij trainer worden van FC Twente. Morgenmiddag komt zijn droom definitief uit. Dan neemt FC Twente het in Eindhoven op tegen koploper PSV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden