Interview

Gert-Jan Segers wil dat het kabinet er ook is voor de ongewone Nederlander

Beeld ANP

Gert-Jan Segers voelt zich niet helemaal prettig bij de uitspraak van premier Rutte dat het kabinet er is voor de 'gewone, normale Nederlander.' Sluit je daarmee niet te veel anderen buiten? vraagt de fractieleider van de ChristenUnie zich af.

"We hebben veel gevraagd van de middenklasse tijdens de crisis, dus het is goed dat we nu iets voor hen terugdoen. Tegelijkertijd raakt die term 'gewone Nederlanders' mij. Mensen vragen mij of zij daar wel onder vallen, en of het kabinet er ook voor hen is. Er zijn mensen die om wat voor reden dan ook in de schulden of de prostitutie terecht zijn gekomen. Zijn we er ook voor ongewone Nederlanders?"

Er is iets van onbehagen geslopen in Gert-Jan Segers. De typering van premier Mark Rutte dat dit een kabinet is voor de 'gewone, normale Nederlanders' zit hem niet lekker. Als hij vandaag in Nijkerk het congres van zijn partij toespreekt, wil de fractievoorzitter van de ChristenUnie die gelegenheid aangrijpen om de kanttekening te plaatsen dat het kabinet er ook is voor de 'ongewone Nederlander.'

Segers laat een boekje zien. De eerste druk van de lezing die Abraham Kuyper hield bij het eerste Christelijk Sociaal Congres, 126 jaar geleden. Hij kreeg het in 2015 cadeau van Arie Slob toen die het fractievoorzitterschap overdroeg.

Segers: "Aan het einde zegt hij: stel dat Jezus terugkomt. Zou hij zich bij de machtigen of bij de armen voegen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Hij zou zich bij de kwetsbaren voegen.

"Kuyper zegt ook dat het misschien niet lukt om de kloof te verkleinen tussen werkgever en werknemer, de sociale kwestie van die tijd, maar: 'aan ons mag het niet liggen'. Dat is nu opnieuw onze opdracht. Ik zal het kabinet voorhouden: wat doe je voor de eenlingen, voor de ongewone Nederlander? Aan ons mag het niet liggen."

U bent de afgelopen weken gaan twijfelen?

"De term 'gewone Nederlander' is warm en goed bedoeld. Het is ook goed dat het kabinet er is voor gewone gezinnen. Het ongemak zit erin dat het iets uitsluitends kan krijgen, iets tevredens. Wij zijn er voor mensen die het redelijk op orde hebben. Die geven wij een duwtje in de rug. En hoezeer ik daar ook voor ben, er zit ongemak als dat het enige is.

"Er is een Bijbelverhaal over de goede herder die negenennegentig schapen even in de steek laat en op zoek gaat naar één verdwaald schaap. Het is natuurlijk zo dat de overheid beleid maakt voor iedereen, niet alleen voor uitzonderingen. Maar dat ene schaap waarmee het fout gaat, kunnen wij niet loslaten."

Wat gaat u doen?

"In het regeerakkoord staat een aantal kleine paragrafen over hulp aan tienermeisjes met onbedoelde zwangerschappen, over hulp aan mensen met problematische schulden of mensen die uit de prostitutie willen stappen. Dat zijn misschien geen 'gewone Nederlanders', maar mensen aan de periferie van de samenleving. De overheid moet hen proberen te helpen."

Lees verder na onderstaande afbeelding.

Gert-Jan Segers: 'Als Jezus terug zou komen, zou hij zich bij de kwetsbaren voegen'.Beeld Werry Crone

Dat staat toch al in het regeerakkoord?

"Het gaat nu om de uitvoering en het tempo waarin dat gebeurt. Ik zou het mooi vinden als hier al resultaten geboekt zijn als het kabinet er straks honderd dagen zit."

Vreest u dat het kabinet de kleine paragrafen vergeet?

"Het kan al snel gereduceerd worden tot de gedachte van 'ach, één partij had nog wat spiegeltjes en kraaltjes nodig,' terwijl dit voor mij de lakmoesproef van het kabinet is. In het grotere geheel van het regeerakkoord staan veel grote plannen, maar voor ons zijn dit cruciale accenten. Juist ook zodat niet het beeld ontstaat dat we er alleen voor die gewone Nederlander zijn. Daar ben ik wel bezorgd over.

"Er zullen ook nieuwe groepen opstaan met problemen die we niet hebben voorzien. We gaan bijvoorbeeld nog met werkgevers en werknemers om de tafel. Dan moeten we in de uitwerking ook oog houden voor kleine kwetsbare groepen voor wie een maatregel heel pijnlijk kan uitwerken."

Op het congres morren uw leden over uitgeprocedeerde asielzoekers die buiten het kinderpardon vallen. U hebt de strijd over een ruimer kinderpardon in de formatie verloren. Wat nu?

"In het regeerakkoord is er meer geld om vluchtelingen in Libanon of Jordanië te helpen. We willen dat mensen niet meer op een boot stappen, maar in de eigen regio asiel kunnen aanvragen en volgens de voorwaarden van het vluchtelingenverdrag toegang tot onderwijs en werk hebben.

"Ik had graag een ruimer kinderpardon gehad, maar weet ook dat een Kamermeerderheid juist voor inperking is. Ik wilde er niet voor kiezen om maar helemaal niemand te helpen, omdat ik niet iedereen kan helpen. Dan trek ik me terug in mijn eigen morele gelijk."

Straks staat er weer een kind dat niet mag blijven op het Binnenhof met klasgenootjes en buren. Wat doet u?

"Dan kom ik terug op Kuyper. Het komt op daden aan, zei hij. Nu help ik mensen die in Libanon vastzitten, en mensen die hier in de schulden zitten of gedwongen achter een raam zitten.

"Daarmee aanvaard ik dat ik niet iedereen kan helpen, zoals kinderen die wat mij betreft hier een toekomst kunnen hebben. Maar ik kan wel de staatssecretaris aanmoedigen om ruimhartig uitleg te geven aan het kinderpardon zoals dat nu is geregeld. Dus er ligt ook veel verantwoordelijkheid bij de staatssecretaris."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden