'Gert is een waanzinnig goeie leraar'

Carel van Hees maakte deze foto voor het project Document Nederland op het Hugo de Groot College in Rotterdam-Zuid. De docent is Gert Hendriks, de leerling zit in 3 gymnasium.

Carel van Hees: "Gert Hendriks is 73 en echt een waanzinnig goeie leraar Nederlands. Sinds hij met pensioen is, komt hij nog een aantal dagdelen per week naar het Hugo de Groot, op verzoek van school. Dit gesprekje ontstond na de les. Gert had gevraagd: 'Jongens, wie wil er nog even blijven als-ie vrij is, om te praten? Praten is namelijk vooruitkijken.' Hij doet dat op een puur vriendschappelijke manier, heel empathisch.

Ik was een paar keer bij hem in de les. Een keer ging het over ambiguïteit. Steekt een meisje haar vinger op en zegt: 'Meneer, waarom heeft 'poes' twee betekenissen?' Iedereen lachen, maar hij verrekt geen spier en zegt: 'Ja, 'poes' is net zoiets als als 'doos' en 'muts'. Zo zien jullie dat informatie ook ruis en humor kan veroorzaken.' Zegt een jongen: 'Meneer, ze wist het heus wel hoor!' Dat vond ik zo'n gouden moment, die kids hadden het idee dat ze hem een beetje voor de gek hielden, hij gunt ze dat moment en geeft er deze draai aan. Mensen met humor zijn schaars, maar ook die empathie vind ik zo bijzonder bij Gert."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden