Gerritsen geen kampioen, maar wel naar WK sprint

Annette Gerritsen zou onbedreigd het NK sprint gaan winnen. Dat liep anders. Al was ze na afloop niet eens ontevreden.

In de zoektocht naar een oorzaak voor haar twee valse starts op de eerste 500 meter van het Nederlands kampioenschap sprint vluchtte Annette Gerritsen niet in heilloze excuses. „Ik stond gewoon niet stil”, zei ze na het bekijken van de tv-beelden.

Zonder te schaatsen was toen al duidelijk dat ze geen Nederlands kampioen zou worden, wéér niet. Gerritsen is op dit moment met afstand de beste sprintster van Nederland, maar op nationale krachtmetingen heeft ze in haar prille loopbaan nog geen succes gehad. Zaterdag waren het twee valse starts, vorig seizoen viel ze op de 1000 meter. „Op het NK sprint lijkt het niet te mogen”, aldus de rijdster van DSB. „Dit is niet mijn toernooi. Tenminste, nóg niet.”

Omdat ook haar ploeggenote Marianne Timmer (geblesseerd) op de Groningse ijsbaan Kardinge ontbrak lag de weg open voor Margot Boer, de derde sprintster van de commerciële bankploeg. Ze won uiteindelijk afgetekend. Ireen Wüst, die zich op voorhand tot een van de kanshebsters had gerekend voor de titel, zegde na de eerste dag af vanwege griep. Op de eerste dag had ze teleurstellend gepresteerd. Met het ook op het EK allround –komend weekeinde in Heerenveen– besloot ze van verdere deelname af te zien.

Het gebrek aan toprijdsters maakte de titel voor Boer niet minder aangenaam. Na de jarenlange heerschappij van Timmer –ze won het NK de afgelopen twaalf jaar liefst tien keer– was ze een fris, nieuw gezicht op de bovenste trede van het ereschavot. De afgelopen twee jaar was ze twee keer als derde geëindigd. „Natuurlijk was het mooi geweest als Gerritsen en Timmer hadden kunnen meedoen”, zei Boer na afloop. „En dan had ik het nog wel eens willen zien. Op de 1000 meter was ik een seconde sneller dan Gerritsen. Dat is een flink gat.”

Boer revancheerde zich in Groningen voor een tegenvallend jaar. Vorig seizoen raakte ze na het NK sprint geblesseerd. Een wondje aan de voet raakte geïnfecteerd, waardoor ze de rest van het seizoen niet kon schaatsen. „Daarom ben ik nu ook superblij. Vorig seizoen moest ik vrij abrupt stoppen en nu kan ik weer volledig pijnvrij schaatsen. Dat is heel fijn. Hoe ik er internationaal voor sta weet ik niet, dat zien we over twee weken wel. Ik hoop alleen dat ik de lijn van dit toernooi kan doortrekken.”

Voor Gerritsen eindigde het toernooi een stuk aangenamer dan het begon. Dankzij haar beschermde status plaatste ze zich, ondanks de diskwalificatie, alsnog voor het WK, dat over twee weken in Moskou wordt verreden. Bovendien won ze de laatste 500 meter, in een nieuw baanrecord van 39,04. „Ik was wel opgelucht dat de tweede 500 meter zo goed liep. Ik hoop dat ik hier de juiste dingen uit kan halen voor het WK. Want een valse start is niets voor mij. Het overkomt me eigenlijk nooit.”

Naast Gerritsen en Boer plaatsten Van Riessen en Bruintjes zich voor het WK sprint. Voor de laatste wereldbekerwedstrijden wordt nog een skate-off verreden. Normaal was het NK daarvoor het aangewezen moment geweest, maar door de afwezigheid van Timmer, de diskwalificatie van Gerritsen en de ziekte van Wüst besloot de topsportcommissie van de KNSB een extra wedstrijd in te lassen. Op het WK sprint wordt beslist welke rijdster (Gerritsen of Bruintjes) de World Cup van Kolomna rijdt. Een week later (28 januari) volgt in Heerenveen de beslissingswedstrijd voor Erfurt. Daaraan doen ook de overige schaatssters mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden