Gerritsen dicht kloof met Timmer

Steeds vaker krijgt Marianne Timmer de bevestiging dat haar opvolgster in dezelfde ploeg schaatst.

De olympisch kampioene veroverde tijdens de wereldbekerwedstrijden in Harbin tweemaal zilver op de kilometer. Het feit dat Annette Gerritsen ook het podium mocht beklimmen deed Timmer minstens evenveel deugd.

Gerritsen klokte gisteren op de 1000 meter een tijd van 1.17,78 en was daarmee slechts 0,13 seconde langzamer dan haar ervaren ploeggenote. Als beloning kreeg de Ilpendamse voor het eerst in haar prille carrière een uitnodiging voor de huldiging. „Dit is echt leuk”, glunderde Gerritsen.

De 21-jarige sprintster verkleint elk seizoen het gat met haar elf jaar oudere teamgenote en vindt – logischerwijs – steeds vaker de aansluiting met de absolute wereldtop. „Ik ben er van overtuigd dat Annette dezelfde mogelijkheden heeft als Marianne”, zegt DSB-coach Floor van Leeuwen. „Ik denk dat ze sterker is dan Marianne op die leeftijd. In potentie heeft Annette alles; ze is lenig, goed gebouwd en kan tijdens de krachttraining veel aan.”

Volgens Van Leeuwen is Gerritsen een geduchte concurrent voor Timmer. En dat heeft voor de coach alleen maar voordelen. Omdat hun niveau niet ver uit elkaar ligt, hebben beide schaatssters tijdens de trainingen meer aan elkaar. Ook wordt de drievoudig olympisch kampioene extra opgejut door haar jongere teamgenoot. „Er is sprake van gezonde rivaliteit.”

De DSB-schaatssters zeggen dat ze weinig met elkaar over techniek praten. Gerritsen stelt haar vragen eerder aan haar trainer en Timmer mijdt zulke onderwerpen enigszins bewust om „niet teveel in het vaarwater van de coach te komen”. Timmer: „Waar we dan over praten? Jongens, nagellak en handtasjes.”

Beiden focussen zich dit seizoen op de WK sprint. Terwijl Timmer haar wereldtitel hoopt te kunnen heroveren, heeft Gerritsen zich ten doel gesteld de uitstekende prestatie van vorig seizoen (6de) te evenaren. „Op de WK sprint wil ik er staan”, zegt Gerritsen, die ook weet hoe ze zich kan verbeteren. „In de ene rit open ik sterk, maar is mijn rondje niet goed. De keer daarop is dat omgedraaid. Het komt nog te weinig voor dat beide zaken goed gaan.”

Als ze die ’truc’ onder de knie heeft, kan Timmer zich écht zorgen gaan maken om haar positie van kopvrouw. Al wordt ze daar niet nerveus van: „Ik lig een hele carrière voor op Annette”, zegt ze. „Zij heeft nog vele jaren voor zich. Ik schaats nog maar een paar jaar. We gunnen elkaar het succes.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden