Gerrit Zalms stoffige pak kan naar de stomerij

Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm. Beeld ANP
Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm.Beeld ANP

Het moet een vreemd gezicht zijn geweest. Een kamer met daarin een ABN Amro-bestuursvoorzitter die onder het stof zit. Dieper en dieper wentelt hij zich erin.

Koos Schwartz

De kamer was die van Gerrit Zalm, de bestuursvoorzitter in kwestie was Gerrit Zalm en het stoffige beeld rijst op uit interviews die diezelfde Zalm deze week had met NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad.

Wekenlang sprak de ABN Amro-topman niet over de omstreden loonsverhoging van een ton voor zijn zes medebestuurders, een onderwerp dat dit voorjaar uitgroeide tot de bankkwestie van het jaar. Twee maanden nadat de loonsverhoging werd ingetrokken, verbrak Zalm zijn stilzwijgen. En hoe.

Topmannen van grote bedrijven staan niet bekend om hun vermogen om 'sorry' te zeggen en fouten te erkennen - bankiers idem dito. Zo niet Zalm. "We hadden dit niet moeten doen", zei hij tegen NRC over de loonsverhoging. En: "Soms kom je tot de conclusie dat je een verkeerde afweging hebt gemaakt." En: "Ik had beter moeten weten." En: "Ik heb een verkeerde afweging gemaakt."

Als het Het Financieele Dagblad zich later meldt, duikt Zalm weer de stofbak in. "Als iemand heeft gefaald, dan is het Gerrit Zalm." En: "Als je iets verkeerd hebt gedaan, moet je niet denken dat je gesteund wordt. Ik had zelf verstandiger moeten zijn." Over zijn excuses: "Als je tot de conclusie komt dat je de verkeerde afweging hebt gemaakt, dan kun je dat beter royaal doen dan krampachtig."

Maar de loonsverhoging was toch voorgesteld door, en de verantwoordelijkheid van, de raad van commissarissen van ABN Amro? Zalm: "Ik had kunnen besluiten dat er onder geen beding compensatie in het vaste salaris zou komen voor de verlaging van het bonusplafond."

Natuurlijk kun je zeggen dat sorry's geen geld kosten; dat Zalm in zijn tijd als politicus leerde dat je met 'sorry' veel ergernis wegneemt; dat zijn excuses leiden tot de rust die ABN Amro nodig heeft nu het naar de beurs gaat.

Zalm afgelopen februari tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van ABN AMRO. Beeld ANP
Zalm afgelopen februari tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van ABN AMRO.Beeld ANP

Maar Zalm het stof ook kunnen mijden. Hij had kunnen zeggen dat de vijandigheid jegens bankiers voortkomt uit de crisis. Dat hij part noch deel aan had aan die crisis. Dat zijn medebestuurders, net als hij aangetreden nadat de staat ABN Amro had gered, dat ook niet hadden. Dat hijzelf geen bonus krijgt. Dat zijn medebestuurders die twee keer wel konden krijgen, maar die geweigerd hebben.

Hij had erop kunnen wijzen dat zijn medebestuurders alleen recht hadden op die bonussen als zij bepaalde doelen haalden. Die doelen waren, vrij vertaald, onder meer: het opruimen van de zooi die hun voorgangers hadden achtergelaten: de opbouw van een bank die financieel trapezewerk mijdt en zich verre houdt van woekerpolissen en aanverwante volksverlakkerij. Zalm had, kortom, kunnen aanvoeren dat zijn medebestuurders alleen een bonus zouden krijgen als ze ABN Amro omvormen tot de bank die we allemaal willen hebben.

Maar dat deed Zalm niet. Hij ging door het stof. Zijn pak kan naar de stomerij. Als hij de stomerijkosten declareert, lijkt het een goed idee als minister Dijsselbloem die declaratie goedkeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden