Gerrit Zalm wordt de nieuwe informateur

Gerrit Zalm (VVD), tot enkele maanden geleden voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro. Beeld ANP XTRA
Gerrit Zalm (VVD), tot enkele maanden geleden voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro.Beeld ANP XTRA

VVD'er Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Dat melden Haagse bronnen vandaag. Zalm zal de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan begeleiden.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had geprobeerd een kabinet te vormen van de rompcoalitie van drie partijen VVD, CDA en D66, met GroenLinks, maar dat mislukte.

Onder leiding van Tjeenk Willink (PvdA) besloten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uiteindelijk om met elkaar te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

Informateur Tjeenk Willink werkt vandaag en morgen aan zijn eindverslag voor de Tweede Kamer. Beeld anp
Informateur Tjeenk Willink werkt vandaag en morgen aan zijn eindverslag voor de Tweede Kamer.Beeld anp

Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur. Dat wordt volgens bronnen in Den Haag dus Gerrit Zalm. De nu 65-jarige econoom was tot begin dit jaar bestuursvoorzitter bij ABN Amro. Die functie kreeg hij eind 2008 nadat de bank door de wereldwijde financiële crisis dreigde om te vallen en met staatssteun overeind gehouden moest worden. Begin dit jaar werd hij als bestuursvoorzitter opgevolgd door Kees van Dijkhuizen.

Zalm begon zijn carrière in 1975 bij het ministerie van financiën, ging vervolgens naar Economische Zaken en daarna naar het Centraal Planbureau. Hij gaf leiding aan het Centraal Plan Bureau van 1989 tot augustus 1994. Daarna was hij met een enkele onderbreking tot begin 2007 minister van financiën. Na de verkiezingen van 2002 was hij nog een jaar politiek leider van de VVD.

Zalm staat bekend als kundig en joviaal en ligt goed bij veel collega-politici. Beeld ANP
Zalm staat bekend als kundig en joviaal en ligt goed bij veel collega-politici.Beeld ANP

Het is de tweede keer dat Zalm informateur wordt. Hij was het ook al in 1998 samen met Wim Kok (PvdA) en Els Borst (D66), waarna het kabinet Paars II tot stand kwam.

Voor de afronding van zijn opdracht ontving Tjeenk Willink vandaag de meeste fractievoorzitters van de partijen die niet gaan onderhandelen. Morgen heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen. Daarna stuurt hij zijn eindverslag naar de Tweede Kamer.

Woensdag praat de Kamer waarschijnlijk over de formatie, die al ruim honderd dagen duurt. Dan zal ook de nieuwe informateur formeel worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen.

Lees ook: Alleen Tjeenk Willink krijgt de fractieleiders stil en Honderd dagen waren het meer dan waard

Zalm is een groot liefhebber van flipperen en flipperkasten. Hier speelt hij een potje tijdens de opening van het flipperkastmuseum in Rotterdam in 2015. Beeld ANP
Zalm is een groot liefhebber van flipperen en flipperkasten. Hier speelt hij een potje tijdens de opening van het flipperkastmuseum in Rotterdam in 2015.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden