Gerrit Komrij (48), de in Portugal woonachtige ...

Gerrit Komrij (48), de in Portugal woonachtige Nederlandse schrijver, heeft van de provincie Limburg de driejaarlijkse Frans Erensprijs, groot 10 000 gulden, gekregen. De prijs is vernoemd naar de Limburgse literator Frans Erens. De jury had Komrij voorgedragen. Eerder kregen Kees Fens (1986) en Anton Koolhaas (1989) de Limburgse prijs.

De Grafische Prijs Haarlem voor prestaties op het gebied van vormgeving is gisteren toegekend aan Koos Staal. Hij krijgt de prijs, waar 10 000 gulden aan is verbonden, voor de vormgeving van het blad 'Zoo Informatie' van het Noorder Dierenpark in Emmen.

Drs. D. F. van der Mei, oud-Kamerlid en -staatssecretaris van buitenlandse zaken, heeft het voorzitterschap van de Raad voor vastgoedinformatie (Ravi) neergelegd en is opgevolgd door ir. G. C. van Wijnbergen, voorzitter van het Zuiveringschap Limburg. Ravi is een adviesorgaan voor de minister van VROM.

W. J. M. Bregman-Kaaks (46) is lid geworden van de Emancipatieraad. Zij was eerder wethouder in Almere voor de VVD, voor welke partij zij nu in de Drentse staten zit. In de Emancipatieraad volgt zij A. L. van der Stoel op.

De oud-voorzitter van het Shell-onderzoeksinstituut, dr. H. Beckers, is voorzitter geworden van de overlegcommissie Verkenningen. Deze gaat in opdracht van minister Ritzen (onderwijs) een onderzoeksstrategie uitstippelen. De commissie moet stimuleren dat universiteiten en onderzoekinstellingen zelf gaan nadenken over strategie op langere termijn en moet het strategisch beleidsdocument voorbereiden dat Ritzen voortaan elke vier jaar wil uitbrengen. Daarin moeten de wetenschappelijke prioriteiten in het wetenschappelijk onderzoek voor de komende jaren staan. Het eerste moet dit jaar klaar zijn en komt in de plaats van het wetenschapsbudget dat altijd als bijlage bij de begroting verscheen.

Prof. dr. H. van Praag wordt hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Limburg. Van Praag (62) is hoofd van de vakgroep psychiatrie van het Albert Einstein College of Medicine en hoofd psychiatrie in het Monteflore Medical Center in New York.

Bij de Emancipatieraad zijn twee wetenschappelijk medewerksters in dienst getreden: Antje Kuik en Jolande Sap. Beiden hebben economie gestudeerd.

Prof. dr. J. C. van Lenteren heeft de eerste Nibi-prijs gekregen, die is toegekend aan een bioloog met maatschappelijke verdienste. Van Lenteren heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van biologische bestrijding in de gewasbescherming.

Overleden

De algemeen directeur van Teleac, H. J. van Schalkwijk (64), is zondag overleden. Van Schalkwijk vervulde 17 jaar de functie van directeur. Hij bracht Teleac in de fase van een professioneel geleid bedrijf en gaf grote aandacht aan de uitbouw van de programmering. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de samenwerking van educatieve omroepinstellingen. Verder verrichtte hij ruim 30 jaar veel werk voor de lokale gemeenschap in Huizen. Van Schalkwijk nam vorig week om gezondheidsredenen officieel vervroegd afscheid van Teleac.

Lawrence Welk, bandleider, is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dertig jaar lang heeft hij op de televisie miljoenen Amerikanen met lichte muziek geamuseerd. Zijn show haalde 1 542 afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden