Gerrit Hammink, bierbrouwer 'Elk brouwsel is een avontuur'

Ons dagelijks werk is meer dan levensonderhoud alleen, het bepaalt onze waardigheid. Maar wat doen we precies?

"Ik ben nu de mout aan het mengen voor mijn Pegasusbier. Mout is gerst, een graan dat eerst ontkiemd en daarna gedroogd is. Het is de grondstof voor bier, maar ook voor jenever en whisky.

Ik brouw al 28 jaar, altijd als hobby naast mijn werk als automatiseerder. Ik heb twee keer het Nederlands kampioenschap amateurbrouwen gewonnen. Na allerlei opleidingen ben ik daarna keurmeester geworden. De wedstrijden waar ik vroeger aan deelnam, jureer ik nu. Toen ik 2009 mijn baan kwijtraakte, ben ik van mijn hobby mijn beroep gaan maken en heb ik samen met mijn vrouw, dochter en zoon de brouwerij gestart.

Het mengsel dat je van verschillende kleuren mout maakt, bepaalt het soort bier. Hier is de standaard mout, een lichte, voor pils. Die heeft maar drie EBC, de maateenheid waarin we de kleur mout uitdrukken. Vergelijk dat met deze zwarte, geroosterde mout, die heeft wel 1400 EBC. Zwarte geroosterde mout is bitterder en gebrander. Hoe meer je ervan aan je recept toevoegt, hoe donkerder het bier. Zo bepaal je of je een dubbel maakt, of zelfs zo'n donkere, Ierse Stout.

Mijn eerste bier was een parelend honingbiertje, met honing van de Ginkelse heide, hier een paar kilometer verderop. Het Veluws Heidebier. Die heidehoning is zo zuiver, wij zijn een van de weinigen die dat in het bier gebruiken. Dat heidebier was vanaf dag één een succes. Elk brouwsel is een avontuur. De wetenschap heeft al meer dan 500 verschillende smaken in bier onderscheiden maar nog lang niet alles is gevonden. Ik zeg altijd: pils moet je drinken en niet proeven, het bier dat wij brouwen, het speciaalbier, moet je proeven en niet drinken.

In 2010 is deze kazerne verlaten. Hier hebben honderdduizenden jongens zitten eten. In 2011 zijn wij in de voormalige keuken begonnen te brouwen. Bijna alles konden we intact laten, we hebben er alleen een brouwinstallatie, een proeflokaal en een gistingsruimte bij gemaakt.

We worden nu langzaamaan een begrip. We hebben een mooi natuurproduct en een ijzersterke locatie. Aanvankelijk verkocht ik mijn bier alleen in grote flessen. Maar nu beginnen de betere restaurants in de omgeving om mijn bier te vragen; die willen ons bier in kleine flesjes om het bij de maaltijden te kunnen schenken.

Dit Pegasusbier hebben we gemaakt voor de Airborneherdenking, die hier jaarlijks op de heide wordt gehouden. Mooi etiket, niet? Op de achtergrond zie je het strijdtoneel op de Ginkelse Heide, op de voorgrond een parachute en het Pegasuspaard - het embleem van de Britse Airborne Divisions.

Voor dit bier heb ik een oud Engels recept gebruikt, aangepast aan mijn eigen smaak door wat te variëren met het mout. Het is nu een echte Brown Ale, een mooie, donkere Engelse ale met een karamelachtige afdronk."

peter henk steenhuis

marcel prins

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden